САЩ призова Сърбия да разследва шпионската афера, в която участва руски разузнавач, като изразиха загриженост от действията на Русия в Сърбия, съобщи сръбската редакция на радио Свободна Европа.

"Загрижени сме от новините за неуместната руска намеса в Сърбия. САЩ подкрепят усилията на Сърбия да разследва този инцидент и насърчават правителството да подведе под отговорност виновните за тези незаконни действия", съобщи за Свободна Европа говорител на Държавния департамент на САЩ.

В съобщението се казва още, че "руското правителство се стреми към дестабилизиране на Европа с военен натиск, злонамерени кибер атаки и зловредно влияние в много страни, които са съюзници, партньори и приятели на Америка".

Коментарите бяха направени във връзка с публикуван на 17 ноември видеозапис, на който се предполага, че служител на руското разузнаване дава пари на представител на сръбските сили за сигурност.

По-рано днес руският посланик в Сърбия Александър Боцан-Харченко заяви по повод аферата с шпионажа, че никакви "скандални истории" не могат да навредят на отношенията между Сърбия и Русия, както и че не всички в света са доволни от тяхното сътрудничество и това е вид провокация Сърбия да се откаже от него.

Той заяви, че често в навечерието на значими срещи на високо ниво "е имало някакви провокации, някакъв скандал".

Както добави посланикът, той е "свикнал". "Независимо от това, продължават подобни провокации", каза той.

Според него най-важният въпрос за гражданите е дали няма да има вреда върху отношенията между двете страни и добави, че няма да има вреда, съобщава Бета.

За него недоволството от сътрудничеството между Сърбия и Русия, нивото му, обемът, съдържанието, може би е най-очевидно във военно-техническата сфера.