Глобалните военни разходи миналата година са достигнали най-високото си равнище от три десетилетия, като най-голям дял имат САЩ и Китай, според годишния доклад на шведския изследователски институт СИПРИ, предаде ДПА и БТА.

Стокхолмският международен институт за изследване на мира съобщи, че военните разходи в света през 2018 г. възлизат общо на 1,8 трилиона долара, с 2,7 процента повече от 2017 г., или по 239 долара на човек.

САЩ остават страната с най-големите военни разходи в света с 649 милиарда долара, повишение спрямо предишната година с над 4 процента. Техният дял възлиза на 36 процента от световните разходи през 2018 г. САЩ са изхарчили за военни цели почти толкова, колкото следващите осем страни в класацията взети заедно.

Втори е Китай с 250 милиарда долара, или 14 процента от световните разходи. Това е увеличение с 5 процента спрямо 2017 г. - най-ниското годишно увеличение от 1995 г. насам, отразяващо по-слаб икономически растеж.

Саудитска Арабия остава на трето място с 67,6 милиарда долара въпреки съкращенията на разходите с над 6 процента в сравнение с 2017 г. Следват Индия и Франция. На първите пет страни се падат 60 процента от глобалните военни разходи.

Русия е слязла до шесто място, с разходи за военни цели от 61,4 милиарда долара. Тя не е в челната петица за първи път от 2006 г. Въпреки това разходите й все още са с една четвърт по-високи в сравнение с 2009 г., отбелязва СИПРИ.

Останалите в десетката на страните с най-големи военни разходи са Великобритания, Германия, Япония и Южна Корея.

Обща тенденция според СИПРИ е, че военните разходи като дял от БВП е намалял във всички региони от 1999 г. насам.

Шест от 10-те страни, в които военните разходи представляват най-големият дял от БВП, са в Близкия изток. Сред тях са Саудитска Арабия с 8,8 процента, Оман с 8,2 процента и Израел с 4,3 процента. Мозъчният тръст не разполага с данни за няколко страни, включително Сирия, Обединените арабски емирства, Катар и Йемен, но въз основа на наличните данни средният показател за Близкия изток възлиза на 4,4 процента от БВП.

В Европа той е средно 1,6 процента от БВП, малко по-малко от Африка и региона на Азия и Океания. Двете Америки имат най-нисък дял - 1,4 процента.

Данните включват заплати, разходи за операции, покупка на оръжие и оборудване, както и изследвания и разработки.