Съединените щати искат Турция да не активира системите С-400, които купи от Русия, заяви държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от Анадолската агенция.

"Може да последват още санкции, но честно казано, това, което наистина бихме искали, е С-400 да не бъдат въведени в експлоатация", каза Помпейо в интервю за Блумбърг. "Това е нашата цел", добави той.

Същото каза и високопоставен сенатор от САЩ, който по молба на американския президент Доналд Тръмп се е обадил по телефона на турския външен министър Мевлют Чавушоглу тази седмица, съобщава още Анадолската агенция.

Като "морков" за Анкара в разговора в сряда сенаторът републиканец Линдзи Греъм е заявил готовността на САЩ да бъдат стартирани преговори за свободна търговия. Това е съобщил самият сенатор пред изданието Дифенс уан. Греъм е посочил още, че смята, че ако турците не активират С-400, няма да е нужно да бъдат налагани санкции.

"Моята надежда е да убедим Турция да не активира системата, защото тя е толкова пагубна за отношенията", е казал сенаторът.