Държавният департамент на САЩ предлага награда от 5 милиона долара за сведения за нарушение от страна на Пхенян на наложените му санкции, съобщи южнокорейската телевизия Кей Би Ес, която цитира съобщение на английски и на китайски в сайта на департамента.

Информацията, която интересува американското правителство, касае незаконни доставки на нефтопродукти и въглища, пътуване на севернокорейски работници зад граница, доставката в Северна Корея на стоки и товари, забранени с резолюции на Съвета за сигурност на ООН, експорта и реекспорта на въоръжения, пране на пари и нарушение на правата на човека.

Награда е обещана и за предоставяне на сведения за киберпрестъпления, извършени по разпореждане на севернокорейското ръководство.

Санкциите на Съвета за сигурност забраняват на Пхенян да купува почти всички експортни стоки, от които има нужда - въглища, метали, руди, текстилни изделия и др. Това практически лишава страна от източници на твърда валута. Най-болезнени за страната са ограниченията в доставките на нефт и на нефтопродукти.