Съединените щати са предложили да продадат на Турция своята зенитно-ракетна система Пейтриът, ако Анкара обещае да не активира руската система С-400, заяви турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от Ройтерс и БТА.

Ердоган окачестви предложението като значително смекчаване на американската позиция.

Двама турски служители заявиха за Ройтерс, че Турция оценява предложението на САЩ, но Анкара не е променила плановете си за руските системи С-400, които ще започне да активира идния месец.

След тежки сражения в северозападния сирийски район Идлиб тази година, Турция поиска от Вашингтон да разположи Пейтриът на нейната граница със Сирия за защита, но САЩ заявиха, че Турция не може да има и С-400, и Пейтриът.

Пред репортери в самолета при завръщането си от Брюксел Ердоган каза, че Анкара е поискала от Вашингтон да разположи системи Пейтриът в Турция и е заявила, че е готова също да купи системите от САЩ.

Ние направихме това предложение на САЩ за Пейтриът: Ако искате да ни дадете Пейтриът, направете го. Ние също можем да купим Пейтриът от вас, казал Ердоган.

Те също омекнаха значително по въпроса за С-400. Сега са на фазата "обещайте ни, че няма да активирате С-400", добави Ердоган.

Ердоган често говори за покупката на С-400 като за свършена сделка и заявява, че Турция няма да се откаже от нея, но той не повтори тази позиция в коментара си във вторник.

Турски служители заявиха обаче, че позицията на Турция остава непроменена.

САЩ отново направиха офертата за Пейтриът. Предишната твърда позиция на САЩ вече не е актуална. Те сега подхождат към Турция с по-голяма съпричастност, заяви високопоставен служител. Основното условие е С-400 да не бъдат активирани или с други думи - да останат "неразопаковани".

Тази оферта се оценява, но няма промяна за С-400, заяви служителят, пожелал да остане анонимен.

Друг турски служител заяви пред Ройтерс, че последното предложение на Вашингтон също включва Турция да се върне в програмата за изтребителя Ф-35, в която Турция е ангажирана като производител на части за самолета и купувач на самолети.

Турция е заявявала, че планира да активира системите С-400, които получи от Русия, през април. САЩ предупредиха, че подобна стъпка ще задвижи американски санкции, макар че Анкара неведнъж е заявявала, че добрите връзки между Ердоган и американския президент Доналд Тръмп ще могат да предотвратят това.

Ще наложат ли САЩ санкции на Турция

Съединените щати са готови да въведат санкции по отношение на Турция "в не толкова далечно бъдеще", ако Анкара не се откаже от руските зенитно-ракетни системи С-400. Това заяви във вторник, 10 март, посланикът на САЩ в Турция Дейвид Сатърфилд по време на телефонен брифинг, цитиран от ТАСС.

"Ако не бъде намерено решение на въпроса със С-400 и дори при наличието на подкрепа за ролята на Турция в Идлиб и в Либия, където тя противодейства на стъпките на Русия, най-вероятно в не толкова далечно бъдеще ще последват законодателни мерки, които ще включват задължителното прилагане на закона CAATSA (за противодействие на противниците на Америка чрез санкции)", каза Сатърфилд.

Американският посланик заяви, че САЩ ясно са дали да се разбере, че придобиването на С-400 от Турция е несъвместимо не само с ролята й на участник в програмата за създаването на изтребителя Ф-35, но и с ролята й на партньор в НАТО.