САЩ даряват хеликоптери Black Hawk на Военновъздушните сили на Албания, предава македонската телевизия "Сител", като уточнява, че съответното е било договорено в рамките на посещението на военния министър на Тирана Олта Джачка във Вашингтон по-рано тази седмица.

По време на престоя си в САЩ Джачка посети Националната гвардия на Ню Джърси, където бе приета от бригаден генерал Джемал Бил, командир на базата, допълва "Фокус".

В същото време между Министерствата на отбраната на двете страни бе подписано двустранно споразумение за даряването на няколко хеликоптера Black Hawk. Броят им не се уточнява.

Джачка обаче оцени като огромна помощта, предоставена на Албания от страна на САЩ.

"Подкрепата, която САЩ осигуряват на Албания, не само модернизира нашите възможности, но и увеличава готовността и оперативността на нашите военновъздушни сили", цитира телевизията думите на военния министър на Тирана.

Това лято пилотите и техниците от албанските ВВС ще започнат обучение в Националната гвардия на Ню Джърси, която ще управлява и ще се грижи за поддръжката на хеликоптерите.

В началото на месец април тази година албанските въоръжени сили получиха 37 бронирани превозни средства, дарение от правителството на САЩ. Става въпрос за International Max Pro MRAP.