Американската Агенция за храните и лекарствата е дала извънредно разрешение за употреба на ваксината срещу коронавирус, разработена от американската компания "Пфайзер" и германската "Бионтех", съобщи Асошиейтед прес.

Първата ваксинация ще бъде направена след по-малко от 24 часа, обяви американският президент Доналд Тръмп.

Първоначално наличните дози ще бъдат недостатъчни и ще бъдат внимателно разпределяни. САЩ се присъединяват към Великобритания и още няколко страни в усилията да ваксинират колкото се може повече хора преди дългата и тягостна зима.

Макар че Агенцията за храните и лекарствата дава разрешение за употреба след публичен преглед на данните от продължаващото мащабно проучване на ваксината, тя беше подложена на силен политически натиск от правителството на президента Доналд Тръмп, който обвини агенцията, че е твърде бавна и дори заплаши с уволнение директора й Стивън Хан, ако разрешението не бъде дадено в петък.

Решението ще даде началото на една от най-големите ваксинационни кампании в историята на САЩ, но ще има и глобални последствия заради примера, който САЩ дават на други страни, които са изправени пред подобни решения.

Ако бъде дадено разрешение за употреба и на ваксината на "Модерна", САЩ очакват да ваксинират 20 милиона души до края на декември, като надеждите са да има достатъчно количества за ваксинирането на още 30 милиона през януари и на 50 милиона през февруари.

Скорошно проучване обаче показва, че само половината от американците искат да се ваксинират, когато дойде техният ред.

Ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" вече има разрешение за употреба във Великобритания, Канада, Бахрейн и Мексико.

Ако бъде дадено разрешение за употреба и на ваксината на "Модерна", САЩ се надяват да ваксинират 20 милиона души до края на 2020 г. Още 30 милиона се планира да бъдат ваксинирани през януари, а 50 милиона - през февруари, съобщи Асошиейтед прес.