Това сочат публикувани днес в Щатите данни от проучване на социологическата агенция "Харис", предаде БТА, цитирайки ИТАР-ТАСС. 69 на сто от участниците заявили, че не са доволни от действията на президента и администрацията му за подобряване на положението в националната икономика. Одобрение изразили само 31% от анкетираните.

Броят на жителите на САЩ, които подкрепят икономическите мерки на президента и екипа му, намалява. По време на аналогично допитване миналия декември действията на Обама получиха одобрението на 36% от анкетираните, а недоволните бяха 64 на сто, напомня агенцията.

Повечето запитани са убедени, че най-зле стоят нещата в сферата на заетостта. Според 70 на сто от участниците в проучването трудовият пазар в САЩ е в плачевно състояние. Десет процента обаче са на мнение, че той се развива добре, а 20 на сто смятат, че ситуацията със заетостта "не е нито добра, нито лоша".

Запитани за перспективите на трудовия пазар, 7% заявили, че положението вече се оправя, а други 14 на сто очаквали това да стане до шест месеца. Двайсет и четири на сто анкетирани обаче смятат, че ситуацията на пазара на труда в САЩ ще започне да се подобрява едва след 6 до 12 месеца, а 30 на сто - след година или по-късно. В допитването са участвали над 2500 пълнолетни жители на САЩ, уточнява агенцията.