Тери Джоунс смяташе да организира публично горене на свещената за мюсюлманите книга на 11 септември, но се отказа от намеренията си ден преди това, предаде БТА.  Пасторът на малка протестантска църква в град Гейнсвил, щата Флорида, заяви вчера, че няма да изгори Корана дори ако не постигне главната си цел -  да издейства решение за построяване на планирания в непосредствена близост до кота нула ислямски център с джамия на друго място в Ню Йорк.

Плановете на Тери Джоунс за горене на Корана бяха осъдени от американските политици и предизвикаха неодобрение в цял свят.

Въпреки това вчера край Нешвил, щата Тенеси, двама свещеници - пасторът евангелист Боб Олд и още един духовник - изгориха по един екземпляр от Корана в двора на Олд, предаде Ройтерс.

Коранът бе осквернен и в Ню Йорк, където имаше демонстрация срещу изграждането на джамия близо до мястото на атентатите от 11 септември. Един от участниците в протеста откъсна няколко страници от Корана и ги запали, друг протестиращ също откъсна страници от Корана и правеше с тях неприлични жестове. Присъстващи бяха шокирани от поведението му, отбелязва Ройтерс.

Американският президент Барак Обама обяви вчера, че Съединените щати не са и никога няма да бъдат във война с исляма. "Не религия ни нападна на този ден от септември (преди девет години). Това бе Ал Каида. Жалка група хора, които изопачават религията", подчерта той.

Аутодафето на Корана, от което в крайна сметка се отказа американският пастор евангелист Тери Джоунс, щеше да изпрати лошо послание и да предизвика катастрофа в мюсюлманския свят. Това заяви днес имам Фейсал Абдул Рауф, който стои зад спорния проект за построяване на ислямски център в Ню Йорк в непосредствена близост до "Кота нула", предаде Франс прес.

"Това би засилило екстремистите. Това би увеличило вероятността за терористични атаки срещу Съединените щати и американските интереси", отбеляза Рауф в интервю за американската телевизия Ей Би Си. Той предупреди, че ако евентуално реши да построи ислямския център другаде, по-далеч от местата, където се издигаха кулите близнаци на Световния търговски център, разрушени при атентатите на 11 септември 2001 г., това би станало международна новина, която би създала усещане сред мюсюлманите, че ислямът е атакуван в САЩ.

Представата, че мюсюлманите живеят лошо в Съединените щати, която е разпространена в ислямския свят, е погрешна, подчерта имам Рауф. "Истината е, че мюсюлманите са много щастливи и просперират в тази страна", увери той.