Сърдечен хирург, завърнал се от пътуване в Австрия, е дал положителна проба за коронавируса, съобщиха здравните власти, цитирани от БТА. Той е контактувал с 28 свои колеги в болницата, включително други 15 лекари - около половината от сърдечните хирурзи във финландската столица. Всички те трябва да стоят 14 дни под карантина вкъщи.

 Финландия препоръчва да бъдат отменяни публични събирания с повече от 500 души до края на май заради коронавируса, каза днес премиерката Сана Марин, цитирана от Ройтерс.

Според финландското законодателство правителството не може да забранява всякакви публични събирания, ако не е получило извънредни пълномощия, което означава, че местните власти отговарят за осъществяване на препоръката, посочи тя.

Регистрираният брой на заразени с коронавируса във Финландия днес достигна 109, съобщи Националният институт по здравеопазване и социално развитие, цитиран от Ройтерс. Само за ден броят им е нараснал с 50 души - т. е. почти двойно.

"При първата вълна (на епидемията) около 35 на сто от финландците могат да се разболеят и това е, за което ние се готвим", каза министърката по социалните въпроси и здравеопазването Айно-Кайса Пеконен.

 Правителството на Норвегия, цитирано от Ройтерс, съобщи днес, че ще затвори редица публични и частни институции, включително учебни заведения и ресторанти, и ще отмени всички спортни състезания в опит да спре разпространението на коронавируса.

На здравните работници, участващи в лечението на пациенти, ще бъде забранено да напускат страната най-малко до края на април, а всеки завръщащ се от чужбина ще бъде поставен под карантина за две седмици, се казва в съобщението.

"Днес Норвегия обявява най-строгите мирновременни мерки, въвеждани някога. Това са много инвазивни мерки", каза на пресконференция премиерката Ерна Сулберг.

Общият брой на регистрираните случаи на короновирусна инфекция в страната е достигнал днес 621. "Целта е да спрем вируса, макар че не е сигурно дали ще успеем", каза генералният директор на Норвежкия директорат по здравеопазването Бьорн Гулдвог, цитиран от Ройтерс.