В Сърбия предстои да се въведат нови класове на заплащане, с които ще се увеличат заплатите в здравеопазването, просветата и администрацията. Според министъра на образованието Младен Шарчевич, че най-високи заплати ще имат учителите на село, които работят в най-тежки условия, пишат сръбски медии.

В здравеопазването най-високо увеличение на коефициентите ще имат лекарите в психиатриите, главните сестри в здравните заведения и шофьорите в Бърза помощ.

Вестник "Политика" пише за предложението на Фискалния съвет, предвиждащо президентът, премиерът и министрите да имат три пъти по-високи заплати, а ножицата между най-ниската и най-високата заплата в държавния сектор да бъде 1:12.

Наредбата за коефициентите, която трябва прецизно да определи на колко ще възлизат заплатите в държавната администрация, ще бъде приета в края на септември. Този срок е поставен в програмата, подписана от сръбското правителство с Международния валутен фонд.

Разпределението на доходите спрямо новите класове за заплащане ще се изчислява въз основаната заплата, която трябва да бъде увеличена до края на годината, но още не е известно дали това ще бъде с 10 на сто или с няколко процента по-малко. Това зависи от бюджета и увеличението предстои да бъде определено, но просветата е един от приоритетите.

Така заплатите в този сектор може да достигнат и до 640 евро, макар на такъв доход да могат да разчитат само онези с най-много знания и дългогодишен опит в работата.

В здравеопазването заплатите трябва да бъдат увеличени средно с по 10 на сто.

Новата наредба трябва да бъде готова до края на септември, а новата система да стартира от 1 януари догодина.