Президентът на Сърбия Томислав Николич прие днес в Белград Момчило Краишник, босненски сърбин, осъден от международното правосъдие за военни престъпления по време на конфликта през 1992-95 г. и близък сътрудник на Радован Караджич.

Както съобщава сръбският вестник "Блиц", цитиран от БТА, Краишник сбъркал името на президента Николич с това на бившия президент Слободан Милошевич.

На въпрос на журналисти по чия инициатива е организирана срещата, Краишник казал: "Не беше по инициатива на президента Милошевич".

На забележка на журналист, че е казал Милошевич вместо Николич, Краишник каза, че е бил в сградата на президентството над 10 пъти, когато президент е бил Милошевич, и се извинил на Николич за грешката.

"В края на краищата президентите се сменят, сградата остава, а сръбският народ е вечен", каза Краишник.

Срещата бе посветена на "защитата на правата на сръбския народ в страните от региона". Разговорът се отнасял за "начините да се развиват културните връзки на сръбския народ в бивша Югославия", съобщи президентството.

Няколко неправителствени организации протестираха срещу срещата, напомняйки, че Момчило Краишник бе дясна ръка на политическия лидер на босненските сърби по време на войната Радован Караджич и бе председател на босненския сръбски парламент, че е осъден от Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия за депортиране, насилствено прогонване и преследване на несръбски цивилни в Босна.