На 85-годишна възраст почина вдовицата на първия космонавт в света Юрий Гагарин - Валентина, съобщиха от руския Център за подготовка на космонавти. Преди около месец тя е получила инсулт и е претърпяла операция, съобщи РИА Новости.

Шефът на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин изрази своите съболезнования на семейството.

"През цялата си многогодишна трудова, обществена и благотворителна дейност Валентина Ивановна Гагарин бе пример за благородство, скромност и вярност към паметта на световноизвестния си съпруг", написа той.

Валентина Гагарина

Скрийншот: РИА Новости

Валентина Горячева е родена на 15 декември 1935 г. в Оренбург в семейството на готвачи. През 1958 г. завършва местната гимназия за медицински кадри като фелдшер-лаборант. От 1960 година до пенсионирането си в средата на 90-те години работи като химик в лабораторията към медицинското управление на Центъра за управление на полетите си в подмосковския Калининград, днес Корольов. 

С Гагарин се запознават още в гимназията, когато той е курсант във военното авиационно училище. Женят се през 1957 г. След гибелта му през 1968 г., когато той е едва 34-годишен, тя не дава интервюта, но малко по-късно публикува книгата си "108 минути и цял живот".

Снимка: Getty images/Gulliver photos

До последните си дни Валентина живее в Звездното градче в Подмосковието.

Никита Хрушчов с Гагарин и колегата му космонавт Герман Титов и неговата съпруга

Снимка: Getty images/Gulliver photos

По инициатива на първия секретар на ЦК на КПСС Никита Хрушчов през 1961 година тя получава орден "Ленин". От 2017 година е почетен гражданин на Московска област.

Embed from Getty Images

1961 г. - Хрушчов и съпругата му в Кремъл с Валентина и Юрий, след неговия успешен полет с кораба "Восток 1"

Валентина и Юрий Гагарин имат две деца. Голямата им дъщеря - Елена, е родена през 1959 година и в момента е генерален директор на музея "Московски Кремъл". По-малката - Галина, е родена през 1961 г. и сега е завеждащ катедра "Национална и регионална икономика" в Росийския икономически университет "Г. В. Плеханов".

Embed from Getty Images