За 47-годишния младоженец Нажуд Гучигов - шеф на местната полиция, това е втора съпруга, което е нарушение на руския закон, забраняващ полигамията, предаде Франс прес, цитирана от БТА. 

Гучигов получил благословията на самия Кадиров, за да се ожени за 17-годишната Луиза Гуилабиева и уточни, че няма намарение да се развежда с първата си съпруга.

Пълномощникът на Кремъл по човешките права Ела Памфилова разкритикува в ефира на независимото радио "Ехото на Москва" средновековните практики, изразявайки надежда този брак да не се състои. Тя призова за санкции, ако той стане факт.

Много медии твърдят, че девойката е била принудена да се омъжи за Гачигов. "Това са клевети! Любовта няма възраст", отговори в Истаграм Кадиров, който ръководи с желязна ръка малката кавказка руска република от 2007 година. 

Историята за Гучигов и ученичката, която е по-малка от синовете му, стана известна в Русия след разследване на в."Новая газета" преди няколко седмици, припомня "Дневник". Изданието съобщи, че село Байтарки, където живее момичето, е блокирано от полицейски постове, за да не може роднините ѝ да я отведат. Началникът на полицията в Ножай Юрт дал ултиматум - или ще му бъде предадено момичето до 2 май (когато то навършва 17 години и по местен закон може да се омъжи), или той ще си го прибере насила и няма да пощади семейството.

Две седмици журналисти не можели да стигнат до семейството на Луиза, докато на 12 май било публикувано видео, в което заявява, под диктовката на своя близка, че никой не я кара да се омъжва насила.

Репортер на на "Новая газета" е разговарял с Нажуд Гучиков в края на април и той категорично отрекъл да познава момичето и настоява, че няма да има никаква сватба, защото е щастливо женен. Седмица по-късно обаче се намеси президентът Кадиров, който на заседание на правителството обяви, че бракосъчетание ще има и то трябва да се състои на 10 май, след като семейството е дало съгласието си.

Изданието "Кавказский узьол" коментира, че подобни бракове в републиката не са рядкост и засестяват случаите на изнудване от страна на високопоставени чиновници срещу семействата на млади момичета. Местна жителка казва, че "все по-често омъжват момичетата, а когато те омръзнат на мъжете, ги връщат обратно у дома им.

Григорий Шведов, главен редактор на изданието, казва, че става дума за т.нар. доброволно-принудтилени бракове и че особено в селските райони има случаи на мъже с по 2-3 жени. Той твърди, че чеченски министър има една жена от религиозен брак в Грозни, а друга в Гудермес.

Смятаният за протеже на Владимир Путин Кадиров е отдавнашен защитник на тази практика. Правозащитни организации и активисти редовно го обвиняват в превишаване на власт и насаждане на терор в Чечения, както и в установяване на култ към собствената му личност и тази на баща му Ахмад Кадиров, президент на Чечения до смъртта си пред 2004 година, припомня БГНЕС.