Европейският съюз добави още 16 души в списъка си със санкции срещу сирийския режим заради ролята им в разработването и използването на химически оръжия срещу цивилно население, предадоха Франс прес и БТА.

Става въпрос за осем висши военни и осем учени "замесени в разпространяването и използването на химически оръжия", посочи в комюнике Съветът на ЕС.

"Подложените на санкции 16 души са отговорни за отвратителните атаки с химическо оръжие срещу невинни мъже, жени и деца", отбеляза в изявление британският външен министър Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс. Той добави, че Великобритания е помогнала за прокарването на тези санкции, "за да се изпрати ясен сигнал на сирийския режим, че варварските му действия ще имат последици".

С добавените днес имена физическите лица в черния списък на ЕС стават 255. Списъкът съдържа също 67 сирийски юридически лица. Санкциите включват забрана за достъп на територията на ЕС и замразяване на авоари.

Според Джонсън новият списък "свидетелства за решимостта на Великобритания и останалите приятели в Европа да действат срещу отговорните за химическите нападения" в Сирия.

При нападение с химическо оръжие на 4 април бяха убити 70 души в територия, контролирана от бунтовниците. Сирия тогава отрече да е извършила химическа атака. САЩ обаче нанесоха удари с крилати ракети по база на сирийските военновъздушни сили.

Преди месец Белият дом обяви, че сирийското правителство изглежда се готви да извърши ново нападение с химическо оръжие. По повод вероятното предстоящо нападение президентството на САЩ предупреди сирийския президент Башар Асад, че той и неговите военни ще платят тежка цена.