Руският президент Владимир Путин каза днес, че правителството на американския президент Доналд Тръмп показва желание за намаляване на напрежението по въпроса със Северна Корея, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Путин заяви, че разпалването на военна истерия в кризата със Северна Корея има обратен ефект и че Пхенян няма да спре ядрените и ракетните си програми, тъй като ги смята за своето единствено средство за самоотбрана.

"Невъзможно е те да бъдат уплашени", каза той на икономически форум във Владивосток.

По думите му на Северна Корея се предлага перспективата за спиране на санкциите, за да бъде стимулирана да замрази оръжейните си програми. Според Пхенян обаче рисковете за сигурността са по-големи от икономическите ползи.

"Ние им казваме, че няма да налагаме санкции, което значи, че ще живеете по-добре, ще имате по-добра и вкусна храна на масата, ще се обличате по-добре, но те мислят, че следващата стъпка е покана за гробището. И никога няма да се съгласят с това", заяви Путин.

Той призова Северна Корея да бъде включена в съвместни проекти, за да се намали напрежението на Корейския полуостров, посочва ТАСС.

"Необходимо е Северна Корея постепенно да бъде въвлечена в сътрудничество в региона, а Русия има конкретни предложения, всички знаят за това - общ път, свързващ Транссибирската магистрала и корейските железопътни линии, през Северна Корея, тръбопроводен транспорт, развиване на севернокорейските пристанища и т.н.", каза Путин.

В същото време САЩ, Япония и Южна Корея искат чрез ООН нови смазващи санкции срещу Северна Корея.

Нови жестоки санкции?

САЩ предлагат Съветът за сигурност на ООН да наложи петролно ембарго на Северна Корея, забрана за износ на текстилни изделия оттам и за наемане на севернокорейски работници зад граница, както и замразяване на авоарите на лидера й Ким Чен-ун, а също и забрана той да пътува в чужбина.

Предложението се приема също от Великобритания и Франция.

САЩ искат новите мерки да бъдат наложени в понеделник, 11 септември, но Русия чрез постоянния си представител Василий Небензя смята, че вот след няколко дни ще е "малко преждевременен".

Китайският външен министър Ван И смята, че ключът към решаване на кризата на Корейския полуостров е едновременно в санкциите и диалога, предаде агенция Синхуа от Пекин. Ван увери, че Китай ще подкрепя бъдещите решения на Съвета за сигурност на ООН за севернокорейската ядрена и ракетна програма.

Китай и Русия са две от петте страни с право на вето в СС на ООН.

Съветът за сигурност вече забрани на Северна Корея да изнася въглища, желязо, олово и морски храни.

Върховният комисар на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи, че подготвя нови санкции като допълнение към санкциите, предвиждани от ООН.

"Днес ще предложа на министрите да работим през следващите дни за засилване на автономните санкции на ЕС", заяви Могерини преди началото на срещата на министрите на външните работи и на отбраната от ЕС в Талин.

Тържества в Пхенян

Северна Корея организира големи тържества в чест на учените, осъществили в неделя най-мощния ядрен опит в нейната история. Фойерверки озариха огромен митинг в Пхенян, предаде Франс прес.

Жителите на севернокорейската столица се струпаха в сряда по тротоарите, за да посрещнат с ръкопляскания изследователите, пристигащи с колона от автобуси. Хората от множеството размахваха розови и червени изкуствени цветя и хвърляха конфети по учените, слезли на площад "Ким Ир-сен". Там се бяха събрали десетки хиляди.

"Изразяваме най-дълбока почит към другаря Ким Чен-ун, върховния ръководител, донесъл на корейския народ най-голямото постижение в неговата история", се четеше на един от плакатите.

"Никой не може да спре нашия устрем към бъдещето", гласеше друг.

Оратори, цитирани от агенция КЦТА, обясниха на митинга, че севернокорейската армия "ще сложи точка в съдбата на американските империалисти, подобни на гангстери, с безмилостни превантивни удари, ако те накрая разпалят война заедно с ордите от предатели".