Президентът на САЩ е говорил днес на търговския панаир в германския град Хановер. Двудневното му посещение там е съчетано със среща с европейски лидери.

Освен канцлера Ангела Меркел в срещата участват френския президент Франсоа Оланд и министър-председателите на Великобритания и Италия - Дейвид Камерън и Матео Ренци.

Барак Обама каза в понеделник, че Западът засега трябва да поддържа санкциите, които той наложи на Русия заради украинската криза, предаде Ройтерс.

„Аз искам добри отношения с Русия и съм инвестирал много (усилия) за добри отношения с Русия, но за нас е необходимо да запазим санкциите по отношение на Русия, докато тя напълно спази споразуменията от Минск“, е казал той.

Освен това Обама, цитиран от ДПА, е препоръчал на Русия „да признае, че една страна може да постигне величие не като тормози други страни, а като работи заедно с тях“.

Американският президент, който миналата седмица беше във Великобритания и изрази надежда, че тя ще остане в ЕС, призова за единна Европа и в Хановер.

"Съединените щати и целият свят се нуждаят от силна, просперираща, демократична и обединена Европа", каза той.

"Може би имате нужда някой външен човек като мен да ви припомни какъв напредък сте постигнали", каза Обама преди срещата си този следобед с Ангела Меркел, предаде АФП.

Американският президент прикани Европа да поеме своя дял от бремето в гарантирането на международната сигурност.

"Европа понякога изпитва самодоволство, що се отнася до собствената й отбрана", каза Обама. Той изтъкна, че НАТО трябва да подкрепя страни като Полша, Румъния и балтийските държави на фона на напрежението с Русия, а едновременно с това да се справя със заплахите по южния си фланг.

Друг акцент във визитата на Обама беше неговото застъпничество за т. нар. Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТТИП). Но за него стана дума предимно в двустранните му разговори с Меркел в неделя следобяд.