Мотив за решението е дипломатическата криза между Анкара и Хага, разразила се през последната седмица. Това звучи странно, тъй като турското правителство неведнъж увери, че неговите санкции против Холанди няма да засягат икономическите отношения.

Бюлент Тунч, председател на браншовата асоциация, заяви вчера пред турски медии, че символична пратка с около 40 говеда от породата Холщайн-фризийска вече е била изпратена на Холандия.

"Холандските крави Холщайн вече са много разпространени у нас. Но тази порода започна да създава сериозни проблеми - каза Тунч, цитиран от Анадолската агенция. - В бъдеще ние не искаме животински продукти от Холандия."

По думите му Турция трябва да се съсредоточи върху отглеждането на свои собствени говеда, тъй като има качествени породи.

Първото "експулсирано" стадо е било върнато в Холандия от млекопреработвателно предприятие в Чанаккале, Западна Турция.

На 11 март холандските власти не позволиха на двама турски министри да правят агитират в Холандия за предстоящия в Турция референдум за конституционни промени.

В отговор Анкара забрани на холандския посланик, който пътуваше извън страната, да се завърне. Освен това тя затвори въздушното си пространство за холандски дипломати и замрази всички контакти на високо ниво с Хага.