Социалистът Педро Санчес официално съобщи на испанския крал Фелипе Шести състава на своето ново правителство, в което участва и радикалната левица Унидас Подемос, предадоха световните агенции.

Санчес обеща, че неговото коалиционно правителство ще върви в една единствена посока и че има твърдото намерение да действа единно, предаде Франс прес.

Санчес освен това обеща, че приоритети на кабинета му ще бъдат икономическия растеж, а също и подобряването на отношенията с различните испански области. Така завоалирано той визира Каталуния, отбелязва Асошиейтед прес. Сред останалите приоритети са социалната справедливост, околната среда, адаптирането към застаряването на населението, управление на дигиталната революция.

Социалистът обеща, че мандатът на кабинета му ще бъде белязан от социален и териториален диалог, от диалог между поколенията и че Испания ще бъде една страна на съвместното съжителство, а не на раздора и на вълненията, предаде Франс прес.

В новия кабинет има 22 министри, което е с петима повече в сравнение с предишното правителство. Балансът на половете е постигнат и в правителството има 11 мъже и 11 жени. Пет поста са за Унидас Подемос, сред които един вицепремиерски за Пабло Иглесиас, лидера на радикалната левица. Утре министрите ще положат клетва, допълва ДПА.

В правителството вицепремиерката Кармен Калво, вътрешният министър Фернандо Гранде-Марласка и финансовият министър Мария Хесус Монтеро запазват постовете си. Астронавтът Педро Дуке също остава на поста си на министър на науката.

Адвокатката и икономист Аранча Гонсалес, заемала позиции в Европейската комисия и работила за генералния директор на Международната търговска организация в Женева, ще бъде новият външен министър.

Има и новосъздадени министерства, като например това на социалната сигурност, интеграцията и миграцията, което ще бъде оглавено от икономиста Хосе Луис Ескрива.

Вицепремиерите ще бъдат общо четирима. Унидас Подемос получава министерства на труда, на равните права, на университетите и на потреблението, допълва ДПА.

Това е първото коалиционно правителство в Испания от 1978 г., припомня АП.

Испанската десница и крайната десница се обявиха против споразумението за коалиционния кабинет между социалистите и радикалната левица, подкрепяно от част от партиите на националистите. Днес симпатизанти на крайнодясната партия Вокс протестираха в Мадрид и в други градове на Испания срещу едно правителство, което по думите им, е в ръцете на сепаратистите, отбелязва Франс прес.