Над 150 души са загинали при извършените днес нападения в южната сирийска провинция Суейда, предаде Франс прес, цитирайки Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Убити са десетки цивилни граждани много войници, подкрепящи правителството, съобщи директорът на мониторинговата организация Рами Абдел Рахман. Според него това са атентатите с най-голям брой жертви в тази провинция от началото на конфликта през 2011 г.

Отговорност за нападенията пое "Ислямска държава".

Недалеч от пазар в едноименния град се е взривил терорист самоубиец, а бойци на "Ислямска държава" са нападнали няколко села в провинцията. Сирийските държавни медии предадоха по-рано, че властите са убили двама терористи в Суейда, преди да успеят да се взривят. Градът е под контрола на правителството.

В тази провинция рядко се извършват терористични нападения. Сегашните съвпадат с правителствената офанзива в Южна Сирия, където сирийските войски се бият недалеч от границата в окупираните от Израел Голански възвишения и на други места с групировка, свързана с "Ислямска държава", отбелязва Асошиейтед прес.

Междувременно "Ислямска държава" пое отговорност за стрелбата в Торонто, при която загинаха двама души.