Бившият икономически съветник на Барак Обама и Бил Клинтън Алън Кругър се е самоубил, съобщиха световните медии.

58-годишният икономист беше уважаван специалист и дългогодишен преподавател в университета в Принстън. Той е открит мъртъв през уикенда.

В изявление на семейството му се казва, че Крюгер, който е баща на две деца, сам е отнел живота си.

Алън Крюгер беше помощник-секретар на Министерството на финансите от 2009 до 2010 година, когато администрацията на президента Барак Обама се опитваше да изведе Съединените щати от най-тежката икономическа рецесия след Голямата депресия. През 2011 година икономистът пое поста на председател на Съвета на икономическите консултанти към Белия дом в първите дни на икономическото възстановяване на САЩ и остана на този пост до 2013 година.

От 1994 до 1995 г. Алън Крюгер беше главен икономист на отдела по труда при президента Бил Клинтън.

Той беше икономически специалист по пазара на труда и беше известен с ранните си емпирични разработки, които установиха, че увеличаването на минимална работна заплата не води до очакваното от мнозина рязко намалява заетостта сред нископлатените работници. Напоследък той изучаваше ролята на опиатната епидемия за намаляване на заетостта сред мъжете. Според него около половината от спада на участващите в работната сила мъже се дължи на пристрастеността им към опиати.

През юни се очаква да излезе книгата му за икономическите аспекти на музикалната индустрия.