Самолет на германските военновъздушни сили, превозващ евакуирани от китайския град Ухан чуженци заради епидемията от новия коронавирус, кацна на летището във Франкфурт, съобщи Франс прес.

Преди няколко часа пилотът му бе изправен пред изпитание, след като Москва отказа междинно кацане. Наложило се машината да презареди в Хелзинки. 

Според местни медии, Русия уведомила за решението си германската страна още когато самолетът се намирал в Ухан. Първоначално било предвидено самолетът да презареди в руската столица.

На борда му има и един българин, стана ясно от публикаците в международните медии. 

Пътниците, 102 германци и 26 граждани на други страни, ще бъдат прегледани в спортна зала на летището, пригодена за случая. Тези, които не представляват никаква опасност, ще бъдат превозени с автобус до военна казарма близо до Гермерсхайм в провинция Райнланд-Пфалц, където ще останат под карантина две седмици.

"Имахме разрешение за прелитане (над руска територия), бяха ни дали и разрешение за кацане, но ситуацията получи други развитие", заяви по-рано германският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер.

Според Крамп-Каренбауер руската страна обяснила невъзможността за кацане на самолета с "недостатъчната пропускателна способност на летището в Москва".

"Ще обсъдим подробно този въпрос следваща седмица с външното министерство на Германия", добави министърът.

По данни на в. "Билд" на борда на самолета А310 имало 144 пътници - 108 германци, 34 китайци и по един от България и САЩ.

Франция помага на Хърватия 

Хърватското министерство на външните работи съобщи днес, че четирима хървати, които са се намирали в китайския град Ухан - епицентър на епидемията от нов коронавирус, ще бъдат евакуирани от Китай във Франция в рамките на днешния ден и поставени под карантина за 14 дни, предаде агенция Хина.

Евакуацията на хърватските граждани е организирана със съдействието на Франция и при пристигането им в Южна Франция те ще бъдат поставени под карантина за период от 14 дни, преди да се завърнат в Хърватия, посочи министерството на външните работи в прессъобщение.

Вчера екипът за управление на кризи към министерството на здравеопазването предложи да бъде създаден национален център за управление на кризи, който да координира всички служби в случай на поява на новия вирус в страната.

 

Румънците, намиращи се в Италия и в Испания, не са заразни

Испания, съобщава информационният сайт Зиаре.

Румънецът на 38 години, който бе хоспитализиран в Испания със съмнения за зараза с новия коронавирус, не е болен от новия грип от Китай, посочва Зиаре. Медицинските изследвания на румънския гражданин са показали отрицателен резултат за зараза с новия вирус, е съобщил представител на регионалното правителство в Сиудад Реал. Съгласно инструкциите на испанското министерство на здравеопазването, спрямо румънеца бе задействан предвиденият в подобни случаи протокол, тъй като при завръщане от Китай той проявил определени симптоми, припомня Зиаре.

Румънският служител на хотел в Рим, който е бил в контакт с двама заразени китайски туристи, не е прихванал вируса, съобщава още сайтът. Департаментът за обществено здраве на региона Лацио е съобщил, че медицинските изследвания на румънския гражданин за зараза с новия вирус са отрицателни. По-рано румънецът бе хоспитализиран в болница за инфекциозни заболявания със симптоми, подобни на тези, които предизвиква новия коронавирус.

Здравните власти в северната ни съседка обявиха и че броят на починалите от свински грип в Румъния достигна 12 души. Статистиката е на Националният център за наблюдение и контрол на заразните болести, предаде агенция Аджерпрес. Последната жертва на грипа е 74-годишен мъж от окръг Харгита. Пациентът не е бил ваксиниран и е имал придружаващи заболявания.