Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор ще организира томбола за луксозния си президентски самолет, за да събере средства за държавните болници в Мексико. Това обяви днес самият Лопес Обрадор, съобщи Ройтерс.

Всеки, проявяващ интерес към самолета, ще може да закупи билетче за участие в томболата на цена 500 песо (27 долара). Целта е да бъде събрани около 3 милиарда песо (ок. 160 милиона долара), обясни мексиканският президент. Главната награда е не самият самолет, а 100 печалби от по 20 милиона песо (1,06 милиона долара). Томболата ще се тегли на 15 септември, предаде ТАСС.

Снимка: БТА

Лопес Обрадор, който непрестанно изтъкваше, че струващият 130 млн. долара самолет е символ на разхищенията на предишната власт, обикаля Мексико с обикновени полети, често пъти за изненада на пътниците.

Специално оборудваният "Боинг"-787 "Дриймлайнър" беше закупен през 2012 г. в началото на шестгодишния мандат на президента Енрике Пеня Нието.

Лопес Обрадор обяви, че правителството ще запази възможността самолетът да бъде наеман, но подчерта, че предпочита варианта с томболата. "Правим го, за да не го продаваме евтино на търг, за да не бързаме", каза той. През последната година мексиканското правителство така и не успя да продаде самолета.