Поне 60 души, много от които деца, пострадаха, като получиха дразнене на кожата и проблеми с дишането, след като пътнически Боинг изхвърли гориво над няколко училища, тъй като направи аварийно кацане на международното летище в Лос Анджелис, предаде Би Би Си (BBC).

Правилата за авиация предвиждат да се изхвърля гориво при аварийни кацания, но само над определени зони и на голяма надморска височина.

Самолет на авиокомпанията "Делта" (Delta Airlines) се приземи на летището без произшествия поради проблем с двигателя.

Местната служба за пожарна безопасност съобщи в Туитър, че горивото е попаднало на територията на четири основни училища. Сред ранените има десетки деца.

Децата и възрастните, лекувани след инцидента, се предполага, че са от поне шест местни училища. Твърди се, че всички наранявания са незначителни. Пострадалите отказаха хоспитализация и след първа помощ бяха изпратени вкъщи.

Според Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA), инспектори "провеждат задълбочено разследване на обстоятелствата" на инцидента, станал по време на полета Лос Анджелис - Шанхай. Екипажът сигнализира след излитането от летището в Лос Анджелис, като самолетът се върна и се приземи без произшествия.

"Има специални правила за изпускане на гориво от самолети, които летят до и от всяко голямо летище в САЩ. Тези правила предписват изпускането на гориво над предварително определени необитаеми райони, обикновено на голяма надморска височина, така че горивото да се разпръсква преди да влезе в контакт със земята", обясниха от FAA, на която се позова ТАСС.

"Делта" оправда действията на екипажа, действал при спешен случай, който изисквал екипажът да се отърве от горивото, за да намали масата на самолета преди кацане.

Много самолети, особено тези, използвани за полети на дълги разстояния, излитат с тегло над максималното им разрешено при кацане поради количеството гориво, което носят. Това тегло намалява, тъй като горивото се изразходва по време на полета.

Но когато полетът бъде прекъснат, самолетът може да е твърде тежък, за да кацне безопасно. В такива ситуации пилотът може да вземе инцидентното решение да изхвърли горивото и бързо да намали теглото на самолета.

Само определени самолети имат тази способност и това се осъществява чрез клапани в крилата на самолета, които позволяват да се изпомпва гориво с определено количество, отбеляза Би Би Си.