Военнотранспортен самолет Ан-26 с курсанти се разби край украинския град Харков. Има загинали, но има и оцелели, предаде ТАСС, като се позова на командването на украинските военновъздушни сили и губернатора на Харковска област.

Към този момент информацията за броя на загиналите и ранените е противоречива, но със сигурност в катастрофата живота си са загубили над 20 души.  

Снимки: Сайт на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна

От Министерството на вътрешните работи първоначално съобщиха, че на борда е имало 23-ма души, като загиналите са 18, а 2-ма са тежко ранени.

По-късно председателят на Харковската областна държавна администрация Олексий Кучер уточни:

"От местопроизшествието. По предварителни данни на борда е имало 28 души, от тях 7 офицери и 21 кадети. За съжаление загинаха 22 души, 2 оцелели (1 в критично състояние), съдбата на четирима в този момент не е известна. Молим се и осигуряваме спешна помощ "

Информацията за по-големия от първоначално обявения брой загинали беше потвърдена и от Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна: "На 25 септември Държавната служба за извънредни ситуации получи информация, че самолет АН-26 на Въоръжените сили на Украйна се е разбил близо до военното летище край Чугуев, с последвал пожар. В 21:55 часа самолетът се е запалил. Според диспечера на летището на борда са били 28 души. Открити са телата на 22 души, 2 души са ранени и издирването на четирима души продължава."

"Намерени са телата на 22-ма души, двама са ранени и откарани в болница в тежко състояние, продължава издирването на още четирима души", съобщи заместник-министърът на вътрешните работи на Украйна Антон Герашченко.

Снимки: Сайт на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна

Самолетът се е разбил при заход за кацане в 20:50 ч. украинско време (Украйна и България са в една часова зона - бел. ред.). Освен екипажа, в самолета е имало курсанти от Харковския университет на въздушните сили, се казва в съобщение на пресслужбата на командването на ВВС.

Снимки: Сайт на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна

Утре президентът на Украйна Володимир Зеленски ще пристигне на мястото на инцидента. Тази вечер той коментира: "Спешно създаваме правителствена комисия, която да разследва всички обстоятелства и причини за трагедията".