Сърбия, Северна Македония и Албания са договорили три важни неща на вчерашната видеоконферентна среща в рамките на инициативата "мини Шенген" за регионално сътрудничество в Западните Балкани: разрешенията за работа, взаимопомощта при природни бедствия и съкращаване на митническите процедури, съобщи сръбската телевизия РТС.

На пресконференция снощи сръбският президент Александър Вучич съобщи, че на срещата с премиерите на Северна Македония и Албания - Зоран Заев и Еди Рама, са взети и няколко други важни решения, които ще се прилагат от 10 ноември. На първо място гражданите на всяка от трите страни ще могат да пътуват в другите две само с лична карта. Досега такава възможност за пътуване между Сърбия и Албания не съществуваше.

От тази дата те ще могат да влизат в другите две страни и без представяне на PCR тест за коронавирус, каза Вучич.

Освен това министрите на здравеопазването трябва да договорят правила за лечение на пациент от едната страна, ако се намира на територията на една от другите, и как ще се уреждат разходите за това.

Обсъждана е и възможността трите страни да кандидатстват заедно за ваксина за Ковид-19.

Вучич каза, че още е в сила поканата към Черна гора, Босна и Херцеговина и Косово да се присъединят към инициативата за "мини Шенген" на Западните Балкани.