Джо Байдън вече е на само една крачка от победа над Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ. След изненадващият обрат при спечелването на Мичиган и Уисконсин кандидатът на демократите събира 264 електорални гласа и се нуждае от още само 6 за достигане на заветните 270.

Президентът в САЩ не се избира директно, а чрез орган, известен като Избирателна колегия. За да спечели, кандидатът трябва да събере 270 електорални гласа от общо 538-те, които са разпределени в различните щати. Към момента настоящият президент Доналд Тръмп сие осигурил едва 214.

Вакантните към момента 60 гласа са разпределени в Пенсилвания (20), Джорджия (16) Северна Каролина (15), Невада (6) и Аляска (3). Математически куриоз в случая възниква от сметката, според която гласът на жителите на ледовития полуостров няма значение за нито един от двамата кандидати.

За победа в изборите Байдън се нуждае от една последна крачка. Тя може да бъде направена в Невада. В традиционно републиканския щат кандидатът на Демократическата партия има изненадващ аванс, той засега е съвсем крехък - по-малко от 8000 гласа при 75% преброени бюлетини. С малко по-комфортна, но в никакъв случай сигурна преднина се ползва съперникът му Доналд Тръмп в Джорджия (около 28 хил. гласа повече при 98% от бюлетините) и в Северна Каролина (около 70 хил. гласа при 94% от бюлетините).

Ако Байдън не вземе нито един от изброените, крайният резултат ще бъде решен в родния му щат Пенсилвания. Именно там Тръмп понесе изненада, като поведе от самото начало и продължава да бъде напред с около 160 хил. гласа при 89% от бюлетините. В щата са обаче подадени над 3,1 млн. бюлетини по пощата, от които се очаква да наклонят везните в полза на Байдън. Местните власти забраниха броенето на предварителния вот да става преди изборите и затова е в сила нареждане, според което гласовете могат да се калкулират до петък, ако носят пощенско клеймо до 3 ноември.

Засега няма официални информации за изборни нередности в Пенсилвания, но от щаба на Доналд Тръмп искат "преброяването временно да спре, докато бъде осигурена достатъчна прозрачност и докато републиканците се уверят, че цялото преброяване се извършва явно и според закона". Настоящия президент възнамеряват да участват и в течащото пред Върховния съд дело за крайния срок за получаване на бюлетини по пощата.

Резултатите при колебаещите се според "Фокс нюз":

  • При 89% в Пенсилвания (20):

Доналд Тръмп - 50.7%
Джо Байдън - 48.1%

  • При 98% в Джорджия (16):

Доналд Тръмп - 49.6%
Джо Байдън - 49.1%

  • При 94% в Северна Каролина (15):

Доналд Тръмп - 50.1%
Джо Байдън - 48.7%

  • При 75% в Невада (6):

Джо Байдън - 49.3%
Доналд Тръмп - 48.7%

  • При 50% в Аляска (3):

Доналд Тръмп - 62.1%
Джо Байдън - 33.5%