В руски съд в Далечния изток днес започна процес срещу феминистка активистка и художничка, обвинена в разпространяване на порнографски материали. Обвиненията й бяха предявени, след като тя споделила онлайн своя творба, разкриваща женската анатомия. Това дело е в съответствие с насърчаващата "традиционните семейни ценности" консервативната позиция на Кремъл, която мнозина смятат за спорна и която предизвика международно възмущение, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Двадесет и седем годишната Юлия Цветкова от далекоизточния град Комсомолск на Амур, може да получи до 6 години затвор по обвинения, свързани с нейната група в популярната социална мрежа ВКонтакте. Там са били публикувани колоритни стилизирани рисунки на вагина.

Картина на Юлия Цветкова изобразяваща вагина

Сника: Скрийншот от YouTube

На Цветкова е забранено да дава подробности за обвиненията, които са повдигнати.

Първото съдебно заседание в съда в Комсомолск на Амур днес се провежда година и половина след първия арест на Цветкова и 8 месеца след като руският президент Владимир Путин подписа конституционни промени, които криминализираха еднополовите бракове и натовариха правителството с мисията за "опазване на традиционните семейни ценности".

Адвокатката на Цветкова - Ирина Рушко, каза пред журналисти след заседанието, че Цветкова отново е заявила, че е невинна и адвокатският екип, който я защитава, смята да докаже това в съда.

Цветкова ръководеше детски театър и беше активна радетелка за правата на феминистките и ЛГБТ общността. Тя основа онлайн група "Монолози на вагината", насърчавайки последователите си да се борят със заклеймяването и табутата, свързани с женското тяло, и публикуваше творби на други автори.

Миналата седмица "Амнести интернешънъл" нарече делото, което се гледа при закрити врата, "Кафкиански абсурд" и призова руските власти да свалят всички обвинения срещу активистката, която просто е "изразявала свободно възгледите си чрез изкуство".

Цветкова беше задържана през ноември 2019 г. и прекара 4 месеца под домашен арест. Домът й беше претърсен, както и студиото на майка й за обучение на деца. Активистката беше глобена два пъти за нарушаване на закона срещу разпространяването на гей "пропаганда" сред малолетни. Съдът нареди Цветкова да плати глоба от 50 000 рубли (780 долара) през декември 2019 г. за ръководство на онлайн група, насочена към ЛГБТ тематика, и още 75 000 (1600 долара) през юли 2020 г. за подкрепа на ЛГБТ семейства. Втората глоба впоследствие беше намалена на 50 000 рубли.

Много обществени фигури се изказаха в защита на Цветкова, включително ветеранът от държавната телевизия Владимир Познер. Активисти в цяла Русия протестираха срещу нейното съдебно преследване, хора на изкуството й посветиха пърформънси, а 250 000 души подписаха онлайн петиция с искане за сваляне на обвиненията срещу нея.

Миналата седмица представителството на ЕС в Русия написа в Туитър, че блокът "следи отблизо" делото срещу Цветкова и "очевидно нейното съдебно преследване е свързано с обществената й позиция като ЛГБТ активистка". Представителството на ЕС призова руските власти да спрат съдебното преследване на активистката.