Районен съд в Санкт Петербург постанови, че историкът от Санктпетербургския държавен университет Олег Соколов, който е заподозрян в жестокото убийство на Анастасия Ешченко, трябва да остане задържан под стража, съобщи ТАСС.

"Съдът разпореди Олег Валериевич Соколов да бъде задържан за два месеца - до 8 януари 2020 г.", каза съдия Юлия Максименко.

Защитата на заподозрения възнамерява да обжалва решението на съда.

"Решението ще бъде обжалвано", каза адвокат Александър Почуев. Той отбеляза, че още преди заседанието на съда "не е имал никакви илюзии относно мярката на Соколов". Заподозреният заяви, че се разкайва за деянието си. Преди съдебното заседание самият обвиняем поиска да остане в ареста.

Жертвата на престъплението - 24-годишната Анастасия Ешченко, е възпитаничка на преподавателя, съавтор на редица научни трудове, посочват източници на правораздаването. Според някои източници е била любовница на Соколов.

Олег Соколов сам поиска от съда да го остави в ареста

Снимка: AP/БТА

Полицията в Санкт Петербург разплита случая, след като Соколов бил изваден от студените води на река в събота, 9 ноември 2019 г., с раница, в която били намерени отрязани женски ръце.

В ролята на ференски генерал по време на възстановка (16 септември 2012 г.) на Бородинската битка през 1812 г.

Снимка: AP/БТА

Олег Соколов е президент на военноисторическата асоциация на Русия. Често организира и сам участва във възстановки на минали бойни действия. Една от тях е възстановката на Бородинската битка от Отечествената война през 1812 г. в Бородино, Русия, в която влиза в ролята на френски генерал.