Съдия от Върховния съд на Бразилия вчера нареди на правителството на президента Жаир Болсонаро да възобнови публикуването на пълните данни за коронавируса в страната, включително общия брой на смъртните случаи, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

В петък здравното министерство спря да публикува на сайта си общия брой на потвърдените случаи на коронавирус и починалите от Ковид-19, ограничавайки информацията само до данните за деня. Здравни експерти, депутати и юристи упрекнаха правителството, че се опитва да скрие размерите на пандемията в най-голямата държава в Латинска Америка, която е и най-тежко засегнатата от Ковид-19 на континента.

Броени часове след оповестяването на решението на съдия Алешандри ди Мораис, министерството възобнови публикуването на пълните данни.

В решението си съдията изтъква, че сериозността на пандемията, която досега е убила над 38 хиляди бразилци, изисква прозрачност от страна на правителството. Той предупреди за "катастрофални последици за населението, ако не се прилагат международно признати мерки срещу коронавируса като събиране, анализ, съхраняване и публикуване на съответните епидемиологични данни".

Гърция възобнови ежедневните брифинги на здравните власти

Здравните власти в Гърция възобновяват ежедневните си публични брифинги в опит да предупредят гърците за рисковете от отслабените мерки за безопасност. Това се наложи след като броят на заразените с новия коронавирус отново започна да се увеличава през последните дни, съобщи "Катимерини".

Заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас предупреди, че вирусът отслабва, но това не означава, че е изчезнал. През трите почивни дни гърците масово се стекоха по плажовете и ваканционните селища в страната, предаде агенция АНА.

През трите почивни дни гърците масово се стекоха по плажовете и ваканционните селища в страната. Ако всеки гражданин спазва мерките за безопасност, ще бъде много по-лесно да се предотврати появата на нови огнища на вируса.

За 4 дни в Гърция бяха регистрирани 97 нови случая на коронавирусна инфекция, като почти една трета от случаите са дошли от чужбина. Преди това в Гърция броят на случаите постоянно намаляваше.

От 4 май правителството започна постепенно да премахва ограниченията, наложени заради коронавируса, като по-голямата част от тях вече са отменени напълно.  ГърцияГръцките власти постоянно призовават населението да избягва струпването, да спазва социалното дистанциране и хигиенните мерки.