Съд в Истанбул осъди задочно турския журналист Джан Дюндар, който в момента живее в Германия, на над 27 години затвор по обвинение в шпионаж и подпомагане на терористична организация, съобщи ДПА.

Дюндар е осъден на 18 години и 9 месеца лишаване от свобода за придобиване на държавни тайни с цел политически или военен шпионаж, се казва в присъдата, допълва БТА.

Съдът осъди бившия главен редактор на вестник "Джумхуриет" на още 8 години и 9 месеца за подкрепяне на терористична организация, без да бъде неин член.

Дюндар е обвинен за подпомагане на движението на живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, който според турските власти стои зад организирането на опита за преврат в Турция от юли 2016 г., посочва АП.

Дюндар бе оправдан по обвинения за "огласяване" на секретна информация.

Повод за обвиненията бе, че вестник "Джумхуриет" публикува през 2015 г. информация за оръжейни доставки на турската разузнавателна служба за ислямистки бунтовници в Сирия.

През 2014 г. представители на жандармерията спряха в района на граничния окръг Хатай камиони на националната разузнавателна служба (МИТ) на път за Сирия, нарушавайки нареждания на правителството.

Служителите на жандармерията бяха обвинени във връзки с Фетхуллах Гюлен, а някои от тях бяха осъдени на затвор през 2019 г. във връзка със случая.

През 2015 г. в. "Джумхуриет" публикува кадри, на които се твърдеше, че са показани ТИР-ове на турското разузнаване, доставящи оръжие в Сирия.

В информацията се твърдеше също, че турската разузнавателна служба и турският президент не са позволили на прокурор да започне разследване за незаконен износ на оръжие, припомня АП.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган бе разгневен от публикацията и внесе наказателен иск срещу Дюндар и ръководителя на бюрото на в."Джумхуриет" в Анкара Ердем Гюл. Ердоган заяви тогава, че камионите са превозвали помощ за тюркмени в Сирия и каза, че Дюндар ще "плати висока цена".

Дюндар и Гюл бяха арестувани през 2015 г. и прекараха три месеца в предварителен арест. През 2016 г. турски съд ги осъди на над 5 години затвор за "придобиване и разкриване на секретни документи с цел използване за шпионаж".

Дюндар бе нападнат пред сградата на съда в деня на произнасяне на присъдата, но не пострада при нападението.

След като Дюндар обжалва съдебното решение, турският Касационен съд отмени присъдата през 2018 г. и нареди повторен съдебен процес с искане за много по-тежка присъда.

Повторният процес започна през 2019 г. Дюндар избяга в Германия през 2016 г., за да се спаси от наказателно преследване.

Истанбулски съд обяви през октомври Джан Дюндар за беглец, конфискувайки цялото му имущество в Турция.

Адвокатите на Дюндар не присъстваха на заседанието днес, като казаха, че "не желаят да бъдат част от процедура, която легитимира предварително решена политическа присъда".

Съдът поиска арестуване и репатриране на Дюндар.

Произнасянето на присъдата срещу Джан Дюндар бе отложено по-рано този месец, след като адвокатите на Дюндар поискаха смяна на съдиите. Съдът отхвърли искането им.