В петък ултрадесният националист и твърд противник на марксистите и мюсюлманите Андерш Брайвик взриви кола бомба пред офиса на премиера на Норвегия, а след това разстреля хладнокръвно 85 души на о. Ютьоя, където бяха на лагер младежи от управляващата Работническа партия. Атентаторът бе заловен часове по-късно и направи самопризнания.
Общо 93 са жертвите на двата атентата, около 100 са ранените.

"Той има две желания: първото е съдебното заседание да е публично и второто - да се яви с униформа", каза адвокатът на Брайвик - Гейр Липестад по телевизията, цитиран от АФП. Той уточни, че не знае каква униформа иска да носи Брайвик.

Брайвик трябва да се яви пред съда в Осло в 13 ч. местно време, съобщи БТА. Съдията може да постанови предварителен арест за максимум четири седмици, който може да бъде удължен, след като изтече месеца. Магистратът ще реши дали заседанието ще е публично или не.
"Брайвик иска да обясни публично защо е действал по този начин", каза адвокатът. Според норвежки медии полицията ще поиска заседанието да е закрито, посочва АФП.

В своя манифест, качен в интернет и озаглавен "Декларация за независимост на Европа през 2083 г.", Андерш Брайвик се подписал като командир на рицарите съдници срещу културния марксизъм и ислямската колонизация.

Вчера норвежката полиция проведе редица арести на крайнодесни младежи, с цел да се установи дали са съпричастни към атентатите. По-късно те бяха освободени.