Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг потвърди, че алиансът ще превъоръжи системата си за далечно радиолокационно откриване и управление (AWACS). По неговите думи предстои алиансът да подпише договор за доставка на летателни средства на стойност един милиард долара.

Системата AWACS служи за наблюдение на въздушното пространство и се използва в отбрана и нападение. НАТО разполага с десетки самолети, произведени през миналия век и снабдени с радари с голямо покритие, осигуряващи работата на системата.

Столтенберг съобщи, че днес външните министри от алианса ще се запознаят с предложението на Германия за съставянето на група за обсъждане на стратегически въпроси. Според европейски медии целта със създаването на подобна група би била да се реагира на критиките на френския президент Еманюел Макрон за работата на пакта. Макрон каза, че НАТО е в състояние на "мозъчна смърт", след като осъди липсата на координация между САЩ и съюзниците им и едностранните действия на Турция след решението й да води самостоятелна операция в Североизточна Сирия, където бяха разположени участващи в борбата срещу организацията "Ислямска държава" френски военни части.

"Германското предложение има стойност, целта е да се прецени как можем да укрепим НАТО като място за решаване на предизвикателствата, пред които сме изправени", посочи генералният секретар.

По неговите думи е много важно, когато има поводи за тревога, съюзниците да могат да ги обсъждат. В повечето време постигаме съгласие и приемаме решения, а понякога имаме разногласия, посочи Столтенберг.

Трябва да преодолеем различията, много е важно за Европа и Северна Америка да останат единни, добави той преди началото на днешната министерска среща.

Черногледата диагноза на НАТО, която според Еманюел Макрон е в състояние на "мозъчна смърт", предизвика гнева на съюзниците и ще се наложи външният му министър Жан-Ив Льо Дриан да успокоява духовете днес в Брюксел, за да не се озове френският президент в позицията на обвиняем на срещата на върха на алианса в началото на декември, отбелязва Франс прес в статия на Кристиан Спилман.

Коментарите са силно отрицателни, а Германия открито се разграничи. Германската министърка на отбраната и шефка на Християндемократическия съюз Анегрет Крамп-Каренбауер, обвини в прав текст френския държавен глава, че иска да замени НАТО, а генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че такова намерение е опасно.

Недоволството на Франция, която е една от трите държави от НАТО с ядрено оръжие и оперативен капацитет, обаче не може да бъде пренебрегнато.

На днешната среща на външните министри на НАТО, която подготвя срещата на върха в Лондон на 3 и 4 декември, се очаква Жан-Ив Льо Дриан да представи предложения за поправяне на посочените от френския държавен глава недостатъци, обяви европейски дипломат. "Ще имаме срок до 3 декември да дадем отговор", уточни той.

Еманюел Макрон вече е получил уверения за предвидената от Член 5 солидарност, след като я постави под съмнение. "Всички трябва да са уверени, че в случай на нападение срещу някой от членовете на НАТО, всички други ще реагират", заяви Йенс Столтенберг.

"Едно е сигурно: Съединените щати остават ангажирани в подкрепа на Член 5, той е една от нашите силни страни", увери постоянната представителка на САЩ в НАТО Кей Бейли Хъчинсън.