Австрия отбелязва днес с тържествени прояви националния си празник. Той е посветен на закона за постоянен неутралитет на страната, приет през 1955 г., предаде ТАСС.

Празненствата в столицата Виена започнаха с традиционното полагане на венци на площад "Хелденплац" на мемориала на загиналите за свободата на Австрия, както и на мемориала на воините, загинали при изпълнение на своите задължения.

В церемонията по полагане на венците участваха президентът Александър ван дер Белен и представители на правителството начело с канцлера Бригите Бирлайн, която е първата жена начело на кабинета в историята на Австрия. След това, под съпровода на военен оркестър, пред държавния глава положиха клетва 1077 новобранци от австрийската армия.

Снимка: БТА/XINHUA

Около една десета от новобранците тази година са жени.

Традиционно на този ден врати отварят държавните учреждения - парламентът, министерствата и други ведомства. Гражданите получават възможност да общуват пряко с политици и министри.

"Всяка година в Деня на отворените врати между 8000 и 12 000 души посещават сградата на канцлерството. По правило туристите сред тях са малко. Основно посетителите са австрийци", каза служителят във федералното канцлерство Клаус Майер.

Снимка: БТА/XINHUA

На 26 октомври Австрия отбелязва националния си празник в чест на федералния конституционен закон за постоянния неутралитет. През 1955 г. австрийският парламент го приема с цел да утвърди независимостта и да гарантира неприкосновеността на територията на Австрия след Втората световна война. В текста на закона се казва, че Австрия ще съхранява и защитава неутралитета си с помощта на всички средства, с които разполага, и в бъдеще никога няма да влиза в никакви военни съюзи и няма да допуска на нейна територия да бъдат създавани чуждестранни военни бази.