Президентът Доналд Тръмп внезапно изгони Джон Болтън - твърдолинейния си съветник по националната сигурност, с когото имаше сериозни разногласия за Иран, Афганистан и много други световни предизвикателства.

Вчерашната неочаквана смяна беше поредното напускане на инакомислещ от близкото обкръжение на президента, след като Тръмп е все по-малко склонен да приема съвети, които влизат в противоречие с неговата интуиция. Това става и в тежък момент за Тръмп на световната сцена, когато той трябва спешно да взима решения по трудни външнополитически въпроси.

През последните месеци припламваше напрежение между Болтън - третия съветник на Тръмп по националната сигурност, и други служители заради борбата за влияние в обкръжението на президента и това как да бъде управлявано желанието му да преговаря с някои от най-неприятните световни играчи. Откакто през пролетта на миналата година Болтън влезе в администрацията, той беше скептично настроен към предприетото от президента вихрено подобряване на отношенията със Северна Корея, а напоследък той стана силен вътрешен критик на евентуални преговори между Тръмп и лидерите на Иран и афганистанските талибани, отбелязва Асошейтедпрес, цитирана от БТА.

С отстраняването на Джон Болтън бе премахната пречка пред евентуални преговори между САЩ и Иран по ядрения въпрос, твърдят американски служители, цитирани от Ройтерс. Въпреки това според тях шансовете за такива преговори са малки.

Като частно лице Болтън се е изказвал в полза на военна интервенция на САЩ в Иран с цел унищожаване на иранската ядрена програма.

Болтън бе твърдо против преговори с Иран, отбелязва Клиф Къпчан, бивш служител на Държавния департамент, който сега работи за консултантската фирма "Евразия Груп".

Болтън и Тръмп имаха разногласия и за политиката по отношение на Афганистан и Русия. Болтън подкрепяше идеята за свеждане на иранския петролен износ до нула и бе против желанието на Тръмп да се срещне с иранския президент Хасан Рохани, отбелязва Ройтерс.

Американският петрол поевтиня с повече от един процент при новината за отстраняването на Болтън. Това означава, че според инвеститорите шансовете САЩ да смекчат санкциите срещу Иран са се увеличили, а шансовете за американски военен удар срещу Техеран са намалели.

С подкрепата на Болтън Тръмп изтегли САЩ миналата година от сключеното през 2015 г. по времето на Барак Обама ядрено споразумение с Иран. Тръмп възобнови американските санкции срещу Иран и през май предприе действия за намаляване на иранския петролен износ до нула, припомня още Ройтерс.

Болтън се разминаваше с Тръмп и в силното си порицание на агресиите на Русия по света, а миналата година организира дискретна кампания в администрацията и със съюзници в чужбина, за да убеди Тръмп да остави силите на САЩ в Сирия, за да се борят с останките от "Ислямска държава" и иранското влияние в региона, отбелязва и Асошейтедпрес. Но маневрирането на Болтън тогава бе в пълен контраст с решението на бившия министър на отбраната Джим Матис да подаде оставка заради обявеното през декември от Тръмп изтегляне, което на практика беше отменено.

Тръмп и Болтън представиха вчера в Туитър противоречащи си версии за не съвсем приятелското напускане на съветника - последни изстрели в едни отношения, които почти от самото начало бяха нестабилни.

Тръмп заяви в Туитър, че казал на Болтън в понеделник вечерта, че Белият дом вече не се нуждае от неговите услуги, и Болтън връчил оставката си вчера сутринта. Болтън отвърна със свое изявление в Туитър, в което заяви, че предложил да подаде оставка в понеделник, "а президентът Тръмп казал: нека да поговорим за това утре".

Тръмп обясни, че имал "сериозни разногласия" с Болтън по много от предложенията му като съветник по националната сигурност, "подобно на други хора от администрацията".

Писмото с оставката на Болтън с вчерашна дата беше от само две изречения. Той написал: "Уважаеми г-н президент, с това подавам оставка, на практика незабавно, като помощник на президента по въпросите на националната сигурност. Благодаря Ви, че ми предоставихте тази възможност - да служа на нашата страна." Той подписал писмото "С уважение, Джон Р. Болтън".

Сенаторът от Южна Каролина Линдзи Греъм, пътувал с Тръмп в понеделник, каза, че за президента "чашата преляла", когато научил, че Болтън бил противна вече отменената среща през уикенда с талибаните в Кемп Дейвид.

А републиканец, запознат с разногласията между Тръмп и Болтън, каза, че съпротивата на съветника срещу евентуална среща между Тръмп и иранския президент Хасан Рохани е ускорила нещата. Френският президент Еманюел Макрон се опитва да посредничи за такава среща, евентуално в кулоарите на предстоящата сесия на Общото събрание на ООН, с надеждата да спаси международната ядрена сделка с Иран, от която Тръмп се оттегли.

"Имало е много случаи, при които посланик Болтън и аз сме имали разногласия. Това е сигурно", каза вчера държавният секретар Майк Помпейо. Той добави, че Тръмп е дал да се разбере, че е готов да се срещне с Рохани "без предварителни условия".

Иранското правителство приветства напускането на Болтън, а говорителят Али Рабией каза, че то може да подготви почвата за затопляне на отношенията.

"След освобождаването от длъжност на най-големия поддръжник на войната и икономическия тероризъм Белият дом ще се сблъсква с по-малко препятствия да разбере ситуацията в Иран", заяви той в Туитър. Техеран определя санкциите на САЩ срещу Иран като "икономически тероризъм".

Изгонването на Болтън беше изненадващо за мнозина в Белия дом. Само час преди съобщението на Тръмп в Туитър пресслужбата обяви, че Болтън ще участва заедно с Помпейо и Мнучин в брифинг за указ, разширяващ начините за борба с тероризма. Но това не стана.

Говорителят на Белия дом Хоган Гидли каза, че постът на Болтън временно ще бъде зает от заместник-съветника по националната сигурност Чарлз Купърман, който е работил в администрацията на Рейгън и е заемал висши длъжности в отбранителната промишленост. Тръмп каза, че ще определи заместник на Болтън следващата седмица.