Националните флагове на над 14 хиляди обществени сгради в Испания бяха спуснати наполовина днес, когато в страната започна 10-дневен траур в памет на починалите от причиняваното от новия коронавирус заболяване Ковид-19, предаде Асошиейтед прес.

Крал Филип Шести се присъедини към едноминутното мълчание в 12 ч. (13 ч. българско време), когато испанците почетоха над 27-те хиляди жертви на вируса. 80% от починалите от Covid-19 са на възраст над 70 години.

Премиерът Педро Санчес, депутатите в парламента, медиците и хората по улиците спряха на място и запазиха мълчание в знак на преклонение.

Вижте снимки >>

Когато в Испания бъдат отменени строгите ограничителни правила, се предвижда кралят да оглави възпоменателна церемония в памет на починалите от респираторното заболяване.

Толкова дълъг траур в Испания не е имало от възстановяването на демократичното управление през 1978 г. Три години по-рано при смъртта на диктатора генерал Франко бе обявен 30-дневен траур. През март 2004 г. бе обявен тридневен траур в памет на убитите близо 200 души при вдъхновените от Ал Каида атентати във влакове в Мадрид, отбелязва АП.

Жители в Мадрид отдават минута мълчание в памет на жертвите на вируса в страната

Снимка: АР/БТА

От началото на разпространението на инфекцията в Испания са установени повече от 236 хиляди случая, 27 117 пациенти са починали. В средата на март в страната бе въведен режим на повишено внимание, за да се ограничи разпространението на болестта. Това позволи да се ограничи движението на жителите в цялата страна. Тъй като разпространението на коронавирус в Испания намалява, властите на кралството постепенно облекчават ограничителните мерки.

Испански флаг, свален на половината над купола на жп гара в Мадрид в памет на жертвите на COVID-19 в страната

Снимка: АР/БТА

По плана от три степени за излизане от изолацията голяма част от Испания вече е на второ ниво, докато най засегнатите зони като Мадрид и Барселона - на първо, като най-сетне и там отвориха паркове и музеи, както и откритите части на заведенията. която позволява социални събирания в ограничен брой номера, ресторант и бар услуги със седене на открито и някои културни и спортни дейности.

В Барселона, втория по големина град в Испания, много хора отидоха на плажа

Снимка: АР/БТА

На фона на опасенията за икономиката Санчес се опита да успокои заетите в туризма, който дава 12 процента от БВП с ясна перспектива за летен сезон. "От юли ще бъде възобновен приемът на чуждестранни туристи в Испания. Те вече могат да планират почивките си у нас в условията на сигурност".

Изявлението на премиера Санчес за отворените граници от юли се коментира скептично от много ресторантьори и хотелиери. "Това, че ще поканим туристите не значи, че ще дойдат", каза един от тях.