Долната камара на британския парламент одобри законопроект, който задължава премиерката Тереза Мей да поиска отлагане на излизането на страната от Европейския съюз с цел избягване на Брекзит без сделка, предадоха световните агенции.

Текстът бе прокаран в Камарата на общините само с един глас разлика - 313 "за" при 312 "против".

Законопроектът, внесен от депутатката от лейбъристката опозиция Ивет Купър, бе одобрен бързо само за един ден вчера, като всички етапи бяха преминати за по-малко от шест часа. Сега той отива в Камарата на лордовете.

Очаква се горната камара на британския парламент да разгледа проекта още днес, съобщи Франс прес.

Ройтерс отбелязва, че по принцип Камарата на лордовете одобрява законопроекти по-бавно. Според депутата от управляващата Консервативна партия Оливър Летуин, който също е участвал във внасянето на текста, обаче проектът има огромна подкрепа в горната камара на парламента.

Ако Камарата на лордовете одобри закона, за да влезе той в сила, е необходимо да бъде утвърден от кралица Елизабет Втора - нещо, което е формалност. Това може да стане още тази седмица, съобщи ТАСС.

За да бъде отложен обаче Брекзит, ще е необходимо и единодушното съгласие на останалите страни членки на ЕС, припомня Ройтерс.

Законопроектът бе внесен с цел избягване на потенциално хаотичен развод без споразумение.

Във вторник британската премиерка консерваторка каза, че ще иска ново кратко отлагане на Брекзит след 12 април, за да работи с лидера на лейбъристите Джереми Корбин за прокарване на отхвърленото на три пъти от Камарата на общините споразумение за развода, договорено от Тереза Мей с Брюксел, припомня Ройтерс.

Купър заяви, че новият закон въпреки това е необходим, за да очертае ясна процедура при отлаганията на Брекзит.

Текстът задължава премиерката да търси одобрението на парламента за всяко забавяне и позволява на депутатите да предлагат различна продължителност на съответното отлагане, посочва Ройтерс.

"Може би от решаващо значение е, че (новият закон) ще покаже на ЕС, че (британската) премиерка има подкрепата на парламента за това, което иска", заяви Ивет Купър по време на дебатите в Камарата на общините.

Тереза Мей каза, че ако не успее да договори единен подход с Джереми Корбин, тогава британското правителство ще предложи редица варианти за бъдещите отношения с ЕС и ще ги подложи на гласуване в парламента.

Във Великобритания е много необичайно законопроект, който не е предложен или подкрепен от правителството, да бъде одобрен от парламента, отбелязва още Ройтерс. Кабинетът изрази безпокойство както по повод, според него, многото слабости в текста, така и защото той създава прецедент.

Подкрепящият Брекзит депутат консерватор Бил Кеш нарече законопроекта "конституционна революция".

Камарата на общините отхвърли на три пъти договореното от британската премиерка споразумение за развода с Европейския съюз - на 15 януари, както и на 12 и на 29 март. Така не бе изпълнено условието на ЕС, който се бе съгласил Брекзит да бъде отложен за 22 май, ако долната камара на британския парламент одобри сделката на Мей до края на миналата седмица, припомня ТАСС.

Сега Великобритания трябва да напусна съюза без споразумение до 12 април, ако не предложи на Брюксел алтернативни варианти.