Нидерландският премиер Марк Рюте безцеремонно уволни днес своята заместник-министърка на икономиката Мона Кейзер заради нейни критики на правителственото решение за въвеждане на здравен пропуск, предаде ДПА.

Премиерът взе необичайното решение в отговор на интервю, в което Кейзер каза пред в. "Телеграаф":

"Ако се окажем в общество, в което трябва да се страхуваме едни от други, ако не можем да покажем удостоверение, то тогава наистина трябва да се запитаме: това ли е посоката, в която искаме да вървим?"

Според изявление на правителството Рюте е казал, че коментарите на Кейзер не са в съзвучие с решенията на министерския съвет.

От днес нидерландците на възраст на и над 13 години, които възнамеряват да посетят ресторанти, спортни събития и културни обекти ще трябва да докажат, че са ваксинирани, имат отрицателен тест за КОВИД-19 или са го преболедували. Новата мярка съвпадна с отмяната на правилото да се спазва дистанция от 1,5 м на публични места в Нидерландия, където 72 процента от населението е ваксинирано с поне една доза. Макар и маските да остават задължителни в обществения транспорт, учениците и учителите повече да няма да бъдат длъжни да ги носят в училище.

Рюте реши да уволни Кейзер без уведомление, след като получи одобрение от министъра на икономиката Стеф Блок и се консултира с трима вицепремиери. Блок ще поеме функциите на Кейзер.

Няколко хиляди души протестираха днес срещу здравния пропуск в Хага, като един от издигнатите плакати го сравняваше със задължителните идентификационни карти, въведени от нацистите в окупирана Нидерландия за преследване на евреите.

Повечето нидерландци подкрепят здравния пропуск, но той породи критики в ресторантьорския сектор.

Над 40 процента от собствениците на барове и ресторанти не възнамеряват да изискват от клиентите си сертификата за ваксинация, заяви сдружението на ресторантьорския бранш "Хорека Недерланд", като се позова на проучване сред членовете си.

То допълни, че много фирми смятат изискването за "политическо средство", целящо да повиши ваксинацията.

"Това е на само невъзможно да бъде приложено, но ще нанесе финансови щети на сектор, който тъкмо започна да се възстановява", заяви сдружението.