Руските военни се сражават за поемане на контрола върху град Бахмут, в Източна Украйна, но силите на Украйна им причиняват големи загуби. Това заяви Сергий Черватко, говорител на Източната група на украинските въоръжени сили, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Според него най-малко 50 руски военни са убити в ожесточените сражения. Ранените руски военни са 80. Тези данни обаче не могат да бъдат проверени от независими източници.

Бахмут е възприеман като критична точка на фронта в Източна Украйна. Пробив на руските сили ще им позволи да навлязат дълбоко зад украинските линии.

Същевременно ръководителят на администрацията на Луганска област Сергий Хайдай заяви, че редом до редовните руски сили, наемниците от "Вагнер" и чеченските бойци, изпратени от чеченския лидер Рамзан Кадиров, са се провалили в атаката на Бахмут. "Те искаха да покажат на дядото от бункера (Владимир Путин - бел. ДПА) какво могат, но досега те само губят хиляди военни, които ще останат там завинаги", заяви Хайдай.

От руска страна обаче съобщават обратното, а именно - че напредват. В източната част на Бахмут се сражават наемниците на Евгений Пригожин от "Вагнер".

В украинските редици пък се съобщава за много чужди наемници.

Снимка: БТА

Същевременно според украинските въоръжени сили най-малко 70 руски офицери са били ранени при нападение срещу руски команден пост в Херсонска област, в Южна Украйна, допълва ДПА.

Снимка: БТА

Атаката е била извършена от украинските сили по време на среща на военните в дело Забарине. Не е ясно колко души са убити при нея.

Украинските бойци атакуваха руски командни центрове и постове нееднократно от началото на руската инвазия в Украйна, локализирайки радиотрафика или мрежата на мобилните телефони.

 

Зеленски предупреди украинците да бъдат нащрек за въздушна тревога в последните дни на 2022 г.

По-рано над цяла Украйна беше обявена въздушна тревога, както и в Киев, а президентът Володимир Зеленски призова във вечерното си видеобръщение украинците в последните дни на 2022 г. да бъдат нащрек за въздушна тревога.

"Ние трябва да разберем, че врагът се опитва да направи тези дни тъмни и сложни. Русия загуби всичко през тази година. Но се опитва да компенсира своите загуби чрез злорадството на своите пропагандатори след ракетните удари срещу нашата страна и срещу енергетиката ни", заяви Зеленски, цитиран от УНИАН.

Той добави, че мракът няма да попречи на украинците да нанесат на окупантите нови поражения, пише украинската държавна агенция. Но през това време украинците трябва да бъдат готови за всякакви сценарии. Той напомни, че в Украйна има повече от 5500 противобомбени укрития и хората трябва да запомнят добре кое скривалище е най-близкото до дома им. "Погрижете се, моля, и за себе си. И бъдете готови да помагате и на другите. Когато украинците са заедно, когато са благодарни един на друг, няма да ни надвият", заяви Зеленски.

Медведев: Преговори с киевския режим са безсмислени

Москва се бори не с украинския народ, а с киевския режим, на който лежи отговорността за множеството загубени животи, и всякакви преговори с него са безсмислени, смята бившият президент на Русия и заместник-председател на руския Съвет за национална сигурност Дмитрий Медведев, цитиран от ТАСС.

"Русия неведнъж е подчертавала: ние се борим не срещу украинския народ, а срещу загнездилата се в Киев нацистка измет, взела властта в резултат на държавен преврат. Нашите врагове изобщо не подбират средства - на тяхната съвест (макар че подобна дума едва ли може да се употреби за тях) - тежат хиляди разрушени домове, загубени животи, бежанци и онеправдани хора. Затова всякакви преговори със сегашното марионетно украинско ръководство още миналата година станаха напълно безсмислени", подчерта той в статия за "Росийская газета", съобщава БТА.

В нея Медведев посочва, че Европа е отговорна за възраждането на идеологията на нацизма, и добавя, че Русия ще направи всичко възможно да не допусне Трета световна война и ядрена катастрофа.

Руският политик заяви, че в случай на възникване на реална заплаха страната му ще действа в съответствие с ядрената си доктрина и това по думите му е единственото, което сега сдържа нейните врагове.

45% от германците са против изпращането на танкове за Украйна

Половината от германците са против доставката на танкове "Леопард 2" на Украйна, възприемани като символ на германския военен технологичен напредък, показва проучване, цитирано от ДПА.

В допитването са участвали 2075 души. То е направено от института "ЮГав" по поръчка на ДПА. 45% от анкетираните са против доставяне на танкове "Леопард 2" на Украйна, каквито украинският президент Володимир Зеленски специално поиска. 33 процента от анкетираните подкрепят предоставянето им на Киев. 22% не могат да преценят, информира БТА.

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли няколко искания на украинското правителство за доставка на танкове, като отбеляза, че нито една друга страна, подкрепяща усилията на Украйна срещу Русия, не е предоставила подобрен род техника.

От германска страна също така бе изтъкнато като аргумент против осигуряването на танкове "Леопард 2" на Киев, че за да могат украинските военни да ги използват, ще им е необходимо да преминат през интензивна подготовка.

Разделението по въпроса е обхванало и политическите сили в управляваща коалиция.

Представителите от Германската социалдемократическа партия на Шолц като цяло са против изпращането на танковете, докато много от представителите на Зелените и либералите подкрепят идеята. Основният консервативен опозиционен блок в общи линии също подкрепя изпращането на танковете.