САЩ имат право да предлагат на Дания да продаде Гренландия, заяви днес говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

"Двете страни са суверенни, те могат да си правят една на друга различни предложения, да реагират на тях, да се отказват от тях, да взимат съответните решения. Това е тяхно право", допълни Захарова.

Тя изрази изумление от изказване на членове на датското кралство семейство, че съдбата на Гренландия трябва да решават самите жители на острова.

"Имам само един въпрос. Защо не чухме същото преди около пет години", заяви Захарова, имайки предвид Крим.

Миналата седмица американският президент Доналд Тръмп заяви, че Вашингтон се интересува от възможността да купи Гренландия. Датската премиерка Мете Фредериксен и представители на Гренландия отказаха да обсъждат продажбата на острова. В резултат Тръмп отложи планираното си посещение в Дания поради липсата на изгледи за диалог за Гренландия.

Гренландия е автономна територия в състава на Дания. Въпреки високото ниво на самоуправление, външнополитическите въпроси и въпросите за сигурността на острова си остават прерогативи на Копенхаген.