Посолството на Русия в България осъди коментарите на правния съветник в посолството на САЩ в София Джесика Ким, че у нас липсва политическа решителност за борба с корупцията.

"Коректността и уместността на острите бележки във връзка с чувствителни за българското общество въпроси, особено в навечерието на парламентарните избори, предизвиква големи съмнения. Смятаме, че подобни менторски изявления, както винаги без конкретни доказателства, де факто хвърлят сянка както върху политически дейци, така и на функционерите на правосъдната система на Република България", заявиха от руската дипломатическа мисия.

Преди два дни Джесика Ким, която бе изпратена у нас от Вашингтон да следи и помага за борбата с корупцията у нас, коментира, че "българските лидери знаят какво е необходимо за истинска промяна, но много малко е направено, за да се постигне".

"Въпросът за корупцията във висшите ешелони на властта все още съществува дори в "най-демократичните" страни по света (няма да си спомняме, например, за някои сюжети от "украинското досие" на действащото ръководство на САЩ). Мирише на лицемерие, нали така?", коментираха обаче още по този повод от руското посолство у нас.

Очевидно имат предвид твърденията, че синът на новия американски президент Джо Байдън - Хънтър, преди време е помогнал украинската газова компания "Бурисма" да избегне разследвания за корупция. Хънтър Байдън беше в надзорния съвет на компанията от 2014 г. до 2019 г.