Преподавателят историк в Санктпетербургския университет Олег Соколов, заподозрян в жестоко убийство, възнамерява да поиска от съда да го изпрати в затвора, каза пред журналисти неговият адвокат Александър Почуев, цитиран от ТАСС.

"Самият той настоява за задържане", каза адвокатът.

Соколов е заподозрян в убийството на своята любовница - бившата негова студента Анастасия Ешченко (24 г.)

Почуев добави, че въпреки искането на обвиняемия, защитата все пак ще иска домашен арест. Адвокатът каза още, че Соколов се разкайва за деянието си. "Той напълно се разкайва. ... Но защитата не е съгласна с всичко. Това не е обикновено престъпление, има въпроси", отбеляза Почуев. Адвокатът на Соколов съобщи, че клиентът му "се придържа към направените самопризнания".

Съдът ще определи мярка за неотклонение на Соколов по-късно днес.

Какво е известно около задържането на Соколов и престъплението

 • По данни от разследването сутринта на 9 ноември мъж, роден през 1956 г., е изваден от река Мойка на един от насипите в града, като в раницата му са намерени две женски ръце, както и травматичен пистолет.
 • Разследващите са задържали намиращия се в болницата Соколов, съобщиха от Главното следствено управление на РФ в Санкт Петербург.

 • Източник от разследването добави, че човешки останки са намерени в лични вещи и в апартамента на учения.
 • Водолазите търсят останките на тялото на предполагаемата жертва на историка в река Мойка, съобщиха от пресслужбата на градската комисия по право, ред и сигурност.
 • Образувано е наказателно дело по част 1 на чл. 105 от Наказателния кодекс (за "Убийство").
 • Адвокатът заяви, че Соколов е направил самопризнание.
 • Предполагаемата жертва на историка е неговата възпитаничка Анастасия Ешченко, съавтор на редица научни трудове, посочват източници на правораздаването.
 • източник на ТАСС каза още, че заподозреният е застрелял момичето с пушка на 7 ноември. По предварителни данни това се е случило по време на кавга между двамата.
 • Според източника тя дошла в Санкт Петербург от селище в  Краснодарския край и завършила Санктпетербургския държавен университет преди три години.
 • Източник на агенцията заяви, че майката на Ешченко служи в органите на реда на Краснодарския край и има чин полковник от полицията.
 • Според адвоката на Соколов - Александър Почуев, клиентът му е отведен за разпит, където признал за убийството.
 • От Държавния университет в Санкт Петербург заявиха, че са "шокирани от тази новина". Университетът изрази дълбоки съболезнования към близките и познатите на загиналата.

Кой е Олег Соколов

Ексцентричният преподавател е председател на Военно-историческата асоциация на Русия. Обсебен е от личността на Наполеон Бонапарт. Той е признал за убийството, но не е посочил мотивите си. Според местния сайт "Фонтанка", цитиран от БНР, ако делото се води не за "Убийство", а за "Убийство в състояние на афект", Соколов може да получи едва 3 г. ефективно.

През 2003 г. президентът на Франция Жак Ширак подписа указ за награждаването на Олег Соколов с ордена на Почетния легион за големия принос в изучаването и популяризирането на историята на страната и нейната армия. Той е автор на няколко книги за Наполеон Бонапарт и често е организирал исторически възстановки на Наполеоновите войни в Русия.

Междувременно над 5000 души подписаха онлайн петиция, която призовава за разследване на ръководството на университета. В петицията се казва, че Соколов третирал студенти по чудовищен начин и се цитира друга студентка, която твърди, че историкът я бил заплашвал да я убие през 2008 г.

Президентът на Русия Владимир Путин е уведомен за престъплението, заяви днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който увери, че този "чудовищен акт на безумие"ще бъде разследван.