Русия съобщи днес за 9263 новозаразени с коронавируса за последните 24 часа, с което общият им брой става 299 941. Така четвърти ден поред ръстът е под 10 000. Починалите за деня обаче са 115 до общо 2837, съобщи Националният оперативен щаб.

В същото време от Кремъл обявиха, че премиерът Михаил Мишустин, който в края на миналия месец бе диагностициран с коронавируса, вече се е завърнал на работа, предаде Ройтерс.

Във връзка с това президентът Владимир Путин е подписал указ, отменящ временното предаване на задълженията на Мишустин на първия вицепремиер Андрей Белоусов, който бе и.д. премиер от 30 април. Указът е публикуван днес на сайта на Кремъл.

Докато се е намирал в медицинско учреждение, Мишустин е провел няколко видеосъвещания. До вчера той все още е провеждал такива от болницата, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Според социологическо проучване над половината руснаците (59 на сто) биха искали да се ваксинират срещу коронавируса, ако учените разработят такава ваксина с доказана ефективност. Руснаците (70 на сто) смятат, че ваксинацията трябва да бъде доброволна, свидетелстват резултатите от допитването, публикувано на сайта на Общоруския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ) и цитирано от ТАСС.

Всеки четвърти (26 на сто) дава още по-утвърдителен отговор - че със сигурност би ваксинирал себе си и членовете на своето семейство, а всеки пети (21 на сто) смята, че ваксинирането следва да бъде задължително. Само 6 процента от анкетираните считат, че такава ваксинация в Русия не трябва да се провежда.

Готовността за ваксиниране срещу Ковид-19 е по-висока сред мъжете (63 процента), сред младите хора между 18 и 24 г. (68 на сто) и сред хората над 60 г. (70 на сто). Под 50 на сто е готовността за ваксиниране при хората между 25 и 44 г. (около 46-47 на сто).

Не биха се ваксинирали около 35 на сто от запитаните.

Интересно е, че 47 на сто от руснаците биха предпочели ваксина родно производство, 12 на сто са за вносна ваксина, а за 37 на сто това няма значение.

Проучването е проведено на 13 май чрез телефонни интервюта при случаен подбор на стационарни и мобилни номера. Допустимата грешка не превишава 2,5 процента.