Посланикът на Руската федерация в Букурещ Валерий Кузмин беше извикан днес в румънското министерство на външните работи, за да даде обяснения относно обидна публикация по адрес на румънския кралски двор, предаде телевизия Диджи24.

В публикация във Фейсбук страницата на руското посолство в Букурещ от 22 ноември румънският кралски двор е обвинен в "исторически фобии". Относно Пазителката на кралската корона принцеса Маргарета, наречена в текста "госпожа Маргарета", се твърди, че разпространява неверни информации. "В духа на най-тежките исторически фобии, култивирани още по време на "Старото кралство" и неотстъпващи с нищо от стандартите на западната мейнстрийм индустрия, която създава фалшиви новини, Пазителката на короната реши да пробва "мантията на геополитически стратег", който се грижи за сигурността и благоденствието не само на собствената си държава, но и най-малко на половината от Евразия и цялото евроатлантическо пространство.

За съжаление, в сравнение с грандиозността на плана предложените заключения и рецепти се оказаха болезнено примитиви и лесно разпознаваеми", се посочва в публикацията. В текста се отбелязва, че Русия категорично е била представена като единствения виновник за всички нещастия и проблеми и че всички тези твърдения се базират на "фалшивите новини, които натовската пропаганда ежедневно инфилтрира в съзнанието на хората".

Повод за публикацията са пронатовските и проевропейски изявления на принцеса Маргарета по време на прием, организиран в кралския дворец в Букурещ на 21 ноември в чест на дипломатическия корпус, акредитиран в Букурещ, посочват румънски медии. По време на приема принцеса Маргарета говори пред около 80 чуждестранни дипломати, споменавайки руската агресия в Източна Европа в миналото и сега.

"Преди няколко месеца Румъния си подаде ръце с Полша и Балтийските страни на 80-тата годишнина от подписването на Пакта Рибентроп-Молотов - един омразен договор, подписан от кървавите диктатури на 20-ти век. Също така, подкрепяме от все сърце настоящите усилия на НАТО да стимулира отбраната на нашите балтийски съюзници; тяхната сигурност остава и наша сигурност. Приветствам и приноса на нашите съюзници за отбраната на Румъния. Но се питам само дали правим достатъчно, като се имат предвид проблемите, с които се сблъскваме в Украйна и около Черно море. Позволете ми да ви напомня: всички атаки на Русия срещу нашата сигурност - от атаката срещу Грузия през 2008 г., до атаката срещу Украйна през 2014 г. и руската военна намеса в Близкия изток през 2015 г. - се случиха в нашата част на света, около това, което обикновено наричаме "южния фланг" на НАТО", заяви принцеса Маргарета пред чуждестранните дипломати.