Превръщането на историческия храм "Света София" в Истанбул в джамия от турските власти миналата година е Божие наказание срещу Вселенския патриарх Вартоломей заради издаването на томос за автокефалията на Украинската православна църква. Това е заявил руският патриарх Кирил вчера в интервю пред централния руски телевизионен канал Россия-1, цитирано от гръцката телевизия Скай и православния информационен сайт orthodoxtimes.gr, предаде БТА.

"Не искам да отправям никаква критика към своя константинополски събрат, но несъмнено всичко това, което се случи после в Константинопол, в Истанбул, говори за Божие наказание. Патриарх Вартоломей сложи схизматиците от Киев в светинята на Киев, в киевската "(Света) София" и изгуби константинополската "(Света) София" - беше превърната в джамия", е заявил руският патриарх в деня, в който Руската православна църква празнува Рождество Христово.

По-нататък Кирил продължил: "Отне "Света София" в Киев от православните хора, от Православната църква, и изгуби собствената си "(Света) София".... Мисля, че по-ясно последствие, произтичащо от Божията воля, е трудно да си представи човек. А последствията дойдоха незабавно, защото грехът беше много голям".

Той определи акта за признаване на Украинската църква като грях, а не като грешка, но даде да се разбере, че се моли за Вселенския патриарх, защото "кризата" трябва да се преодолее "съвместно".

"Трябва да се молим един за друг. Поне що се отнася до личните молитви, понеже нещо подобно е трудно да стане по време на литургиите, защото не споменаваме Константинополския патриарх в диптисите. Но би трябвало да се молим един за друг, за да може тази криза в Православието, наложена отвън, да премине колкото се може по-бързо", е казал предстоятелят на Руската православна църква.

Малко предистория

През октомври 2018 г. Вселенската патриаршия в Истанбул обяви за канонични смятаните за самопровъзгласили се Киевска патриаршия и Украинска автокефална православна църква, с което на практика започна подготовката за признаване след повече от 330 години на украинска православна църква, независима от Московската патриаршия. Русия в лицето на патриарх Кирил беше против, като духовният глава пътува до Истанбул по-рано през с.г. в опит да разубеди патриаршията да предприеме стъпката.

На 3 ноември 2018 г. тогавашният президент на Украйна Петро Порошенко и Константинополският патриарх Вартоломей подписаха споразумение за създаването на украинска църква.

На 1 януари 2019 г. вселенският патриарх Вартоломей нарече предоставянето на автокефалия на Украйна "голямо историческо събитие" и обеща съвсем скоро да бъде предоставен томосът за автокефалия.

Автокефалия на Украинската православна църква бе дадена официално от Вселенския патриарх Вартоломей на 5 януари 2019 г., с подписването на томос в катедралата "Свети Георги" във Фенер.

На 12 октомври 2019 г. Гръцката православна църква призна автокефалията на Украинската църква. На 14 ноември с.г. това направи и Александрийската патриаршия. Църквата на Кипър също призна Православната църква на Украйна.