Руският милиардер Дмитрий Босов се е самоубил, съобщи изданието РБК, цитирано от ТАСС. Новината бе потвърдена пред агенцията от човек, който е познавал бизнесмена.

52-годишният Босов е бил съсобственик на въгледобивните компании "Востокугол" и "Сибантрацит". Той се е самоубил в нощта срещу 6 май. До тялото му имаше пистолет Glock 19 gen 4, каза пред РБК говорителката на Московското следствие Олга Врадий.

Следователи установяват обстоятелствата около случая.

По данни на сп. "Форбс" роденият през 1968 г. в град Барнаул, Сибирски федерален окръг, Дмитрий Босов е заемал 86-о място в списъка на най-богатите руснаци, като състоянието му е било оценявано на 1,1 милиарда долара.

Босов е собственик на компаниите "Сибантрацит" и "Востокугль", като първата е генерален спонсор на "Нощната хокейна лига", където обича да се изявява президентът Владимир Путин, а самият Босов бе нападател под №49. Името му се появи и като предполагаемия източник на парите, с които неотдавна бе сменен собственикът на едно от последните авторитетни издания в Русия - в. "Ведомости", отбелязват руски медии, цитирани от "Дневник".

През втората половина на 90-те години Босов, който на 27 март стана на 52 години, оглавяваше московското представителство на прочутия конгломерат Trans-World Group (TWG), който тогава контролираше почти половината от руската металургия. От раздробяването на тази структура се появиха имена като Владимир Лисин, Виктор Рашников, Искандер Махмудов и Олег Дерипаска.

За Босов остана Красноярският алуминиев завод, но той го продаде и бе признат за милиардер над 20 години по-късно благодарение на инвестициите си във въгледобива. През 2018 г. печалбата на "Сибантрацит" се увеличава със 143%, а клиенти са ѝ някои от най-големите металургични компании в света. По същото време според РБК контрол над компанията е искал да получи бившият ръководител на "Роснефт" Едуард Худайнатов, а през 2019 г. контразузнаването повдигна обвинения срещу Босов по повод работата на една от компаниите в структурите на "Востокуголь".

Тази група той контролираше съвместно с Александър Исаев, който бе изгонен на 6 април заради "огромни злоупотреби и кражба от поверената му част от бизнеса". Само три седмици по-късно Исаев бе назначен да ръководи едно от най-мащабните в света находища на въглища в света - Елгинското находище, където се смята, че има 2.2 млрд. тона въглища.