Черноморският флот на Русия започна наблюдение на американския ескадрен миноносец "Портър", навлязъл снощи в Черно море, заяви руският Национален център за управление на отбраната, цитиран от ТАСС и БТА.

"Силите и средствата на Черноморския флот предприеха проследяване на действията на ескадрения миноносец "Портър" от военноморските сили на САЩ, навлязъл в 19,45 часа на 19 юли 2020 година във водите на Черно море", заяви центърът.

По-рано американският Шести флот съобщи, че ракетният ескадрен миноносец "Портър" се е отправил към Черно море за участие във военни учения с Украйна.

Очаква се в маневрите от 20 до 26 юли да се включат 2000 военни, 27 кораби и 19 самолета от България, Грузия, Испания, Норвегия, Румъния, САЩ, Турция, Франция и Украйна.

Руското министерство на отбраната обяви преди три дни, че е започнала внезапна проверка на войските и флота по поръчение на президента и върховен главнокомандващ Владимир Путин. По думите на министъра на отбраната Сергей Шойгу проверката цели да се оцени способността на въоръжените сили да обезпечат военна сигурност в югозападна Русия, където "остава сериозна заплаха от терористичен характер".

Внезапната проверка, която ще продължи до 21 юли, представлява също подготовка за стратегическите командно-щабни учения "Кавказ 2020" през септември.