Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) съобщи днес, че е осуетила атентат, планиран от клетка на джихадистката групировка "Ислямска държава" в нестабилната руска република Дагестан в Кавказ, и по случая има четирима задържани, предаде Франс прес.

Членовете на групата смятали да взривят бомба близо до административна сграда на силите на реда, след което да извършат въоръжено нападение срещу служители на вътрешното министерство в дагестанската столица Махачкала, посочи в комюнике ФСС.

Службата уточни, че в скривалище са били открити огнестрелни и хладни оръжия, голямо количество боеприпаси и взривно устройство, а също че е иззела мобилни телефони, съдържащи "кореспонденция с координатори, намиращи се в чужбина".

Арестувани са четирима членове на международната терористична групировка "Ислямска държава", допълни тя.

Арестите са извършени след атака срещу силите на реда в съседната на Дагестан руска република Чечения на 17 декември, при която бяха убити двама нападатели.

През октомври в престрелка при антитерористична операция в чеченската столица Грозни бяха убити най-малко шестима души, включително двама от силите на реда.

През 90-те години на миналия век и първото десетилетие на новия руски Кавказ беше разтърсен от две кръвопролитни войни между федералните сили и чеченски сепаратистки бунтовници, които постепенно се ислямизираха и разпространиха дейността си и в други републики в района, а през юни 2015 г. се заклеха във вярност към ИД, припомня АФП.

Макар влиянието на джихадистката групировка да остава ограничено, властите в Чечения, Дагестан, а понякога и в съседна Ингушетия, периодично стават обект на атаки.