Руските специални служби арестуваха известния водач на сектата "Църквата на последния завет"  Висарион и неговите главни помощници в Красноярския край в Сибир по обвинение, че са застрашили здравето на свои поклонници, които са изнудвали за пари, предадоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Сектата е основана през 1991 година от Висарион, бивш полицай с истинско име Сергей Тороп, в Кургански окръг на Красноярска област.

59-годишният брадат мистик с дълга коса привлече хиляди поклонници, някои от които вярват, че той е превъплъщение на Исус Христос. Самият той твърди, че е Син Божи.

В операцията по задържането на Висарион и лидерите на групи Вадим Редкин и Владимир Ведерников са участвали руската полиция и Федералната служба за сигурност. Тримата са обвинени, че са използвали сектата за оказване на психологически тормоз над поклонници с цел лично финансово облагодетелстване. Според властите този тормоз сериозно е навредил на здравето на жертвите.

Ако бъдат намерени за виновни по обвиненията, те може да бъдат осъдени на затвор до 12 години.

Той е бивш милиционер от КАТ, който твърди, че е преживял "пробуждане", когато е загубил работата си през 1989 г., "докато атеистичният комунистически режим бързо се разпада". През 1991 г. Тороп основава своята Църква на Последния завет. Последователите ѝ са няколко хиляди, живеещи все в затънтени селца из Сибир, припомня "Сега".

Вярващите в идеите на Висарион се придържат към смесица от вероизповедания, които черпят от руските православни обреди. Сред следовниците на Тороп са музиканти, лекари, учители, полковници от Червената армия, бивш министър на Беларус, а също в района идват поклонници от Куба, България, Белгия, Австралия и Германия.

През 90-те години някои от почитателите на Висарион умират или от самоубийство, или в резултат на тежки условия на живот и липса на медицинска помощ в своята религиозна общност.

Според следователите, самопровъзгласилият се за месия Висарион и неговите помощници са искали средства от свои последователи и са ги малтретирали емоционално.

През 2009 г., запитан от агенция "Франс прес" откъде знае, че е Син Божи, Висарион отговаря: "Почувствах нещо, което бурно се надигаше вътре в мен, което беше потискано дотогава."