Руски артисти, известни телевизионни лица и представители на киното предприеха кампания в подкрепа на млад актьор, който според тях е осъден несправедливо на 3 години и половина затвор за насилие срещу полицията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Вчера руски съд призна 23-годишния Павел Устинов за виновен в оказване на съпротива при задържане, при която е причинил изкълчване на рамото на един от полицаите, извършили ареста.

Младият мъж твърди, че е невинен и че дори не е участвал в неразрешената демонстрация това лято, по време на която бил арестуван, а просто чакал приятел пред една метростанция.

Случаят предизвика възмущение сред правозащитниците в Русия, които осъждат задържането и присъдата срещу Устинов като произвол, а руската организация "Мемориал" постави актьора в списъка си на политическите затворници.

Снимка: Официален профил във "ВКонтакте"

Няколко десетки видни представители на киното, театралните и телевизионните среди изразиха вчера и днес подкрепа за Устинов.

"Това е изцяло скалъпен случай и трябва да привлечем вниманието върху този произвол", написа във "Фейсбук" известният руски актьор Александър Пал, подел кампанията.

Поддръжниците на младия актьор се обединиха в социалните мрежи под лозунга "Аз съм/ Ние сме Павел Устинов" - по примера на безпрецедентното движение за подкрепа, довело до освобождаването през юни на журналиста Иван Голунов, обвинен несправедливо в наркотрафик. Подкрепа за Устинов изразиха много актьори, певецът Сергей Лазарев, представлявал Русия в две издания на конкурса "Евровизия", режисьорът Александър Молочников, а също известният водещ в прокремълската телевизия "Первый канал" Максим Галкин.

"Павел не е направил нищо, за което да бъде осъден. Това е ход за сплашване на онези, които желаят да казват каквото мислят", заяви в "Инстаграм" известната журналистка и бивш кандидат-президент на опозицията Ксения Собчак.

Поддръжниците на актьора се възмущават, че правосъдието е отказало да вземе предвид видеозапис, който според тях доказва невинността му.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков днес отказа да коментира съдебното решение, но отбеляза, че президентът Владимир Путин е информиран за случая.